32°C
Mostar 36°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 38°C
Bihać 31°C

14.06.2024 / 09:02 Svijet - Kairo

Huti pogodili teretni brod u Adenskom zaljevu, jedan mornar ranjen

Huti pogodili teretni brod u Adenskom zaljevu, jedan mornar ranjen
Ilustracija

Projektili koje su ispalili jemenski militanti Huti pogodili su u četvrtak teretni brod Verbena koji plovi pod zastavom Palaua u Adenskom zaljevu, izazvavši požar i teško povrijedivši jednog člana posade, saopćila je američka Centralna komanda.

Huti, koji su saveznici Irana, pokrenuli su desetine napada na međunarodne brodove u regiji Crvenog mora od novembra u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa.

Napad u četvrtak označio je njihov drugi direktan pogodak na trgovački brod u dva dana, a grupa je objavila da će se njena kampanja nastaviti dok se neprijateljstva u Pojasu Gaze ne okončaju.

Tri projektila pogodila su Verbenu u četvrtak, izazvavši požar i oštetivši brod, saopćila je Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Dok se njegova posada borila s vatrom, avion s ratnog broda američke mornarice je evakuirao ozlijeđenog mornara na obližnji brod partnerskih snaga radi medicinske pomoći, saopćila je Centralna komanda SAD-a.

Reuters nije mogao odmah kontaktirati poljskog menadžera Verbene. Plovilo, natovareno drvenim građevinskim materijalom, plovilo je za Italiju u vrijeme napada, saopćio je CENTCOM. Sigurnosni i vojni izvori rekli su da Verbena još uvijek ima sposobnost napajanja i upravljanja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo