15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

14.06.2024 / 20:00 BiH - Provjerili smo

Neum: Kafa 4 KM, kugla sladoleda 2,50, a fiskalnih računa nema

Ekipa portala Vijesti.ba jučer je posjetila Neum kako bi se uvjerila kako izgleda rani početak sezone u jedinom bh. gradu na moru.

Za razliku od ostatka zemlje, jučer je u Neumu bilo jako lijepo i sunčano vrijeme, a temperatura je išla i do 27 stepeni.

Ovaj biser bh. turizma jučer je djelovao u najmanju ruku neprepoznatljivo. Tek poneki kupač i peškir na plažama koje izgledaju dosta zapušteno.

Kod plaže hotela Zenit gotovo da nema nikoga, dok na drugom kraju Neuma na plaži hotela Sunce primjećujemo par turista.

Također, tezge duž glavne ulice su uglavnom zatvorene, izuzev jedne ili dvije koje pomalo rade.

Uzmimo u obzir i to da je 13. juni (četvrtak) bio u pitanju, te da ona prava ljetna "špica" još nije počela. Međutim, jedan lokalac nas uvjerava da će uskoro sve biti puno.

"Za nekih desetak dana ili iza Kurban-bajrama očekujemo ogromne posjete. Za sada ne brinemo", govori nam konobar koji donosi kafe i osvježenje čija je cijena posebna priča.

Veliku kafu s mlijekom u jednom ugostiteljskom objektu platili smo 4 KM, Coca Colu za marku više, dok u lokalu pored jedna kugla sladoleda košta 2,50 KM. Preskupo ili ne, procijenite sami.

Na tom mjestu, ali i u obližnjoj palačinkarnici račun nismo dobili. Računa nije bilo ni prilikom plaćanja privatnog parkinga kod lokalca kojem smo dali 10 KM za cijeli dan.

Put je to koji ne donosi dobro bh. turizmu, cjelokupnoj ekonomiji naše zemlje, ali ni Neumu uoči ljetne sezone koja je pred vratima i od koje se očekuje mnogo.

S. Grebović

(Vijesti.ba)

Izdvajamo