22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

14.06.2024 / 13:08 Rat u Ukrajini - Moskva

Novi mirovni prijedlog Rusije za mir sa Ukrajinom, šta želi Putin

Novi mirovni prijedlog Rusije za mir sa Ukrajinom, šta želi Putin
Foto: Arhiv

Ukrajina je dužna da izvede svu svoju vojsku iz novih regiona Rusije kako bi se stvorili uslovi za mirovne pregovore, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je rekao, Rusija iznosi danas novi mirovni prijedlog i ne predlaže zamrzavanje sukoba u Ukrajini već njegov prekid.

Јoš jedan uslov je, prema riječima Putina, da Kijev zavnično odbaci sve namjere o ulasku u NATO - Rusija smatra da je neophodan uslov neutralan, vanblokovski i nenuklearni status Ukrajine.

Govoreći o konferenciji u Švicarskoj, Putin je rekao da će se dijalog svijesti na obične demagoške razgovore sa ciljem da se okrivi Rusija.

Bez učešća Rusije i otvorenog dijaloga nemoguće je riješiti ukrajinski konflikt i uopšte dogovarati se o cjelokupnoj bezbjednosti Evrope, rekao je Putin.

Govoreći o sporazumu SAD i Ukrajine po pitanju bezbjednosti, Putin je rekao da je u pitanju "blef", kao i da taj dokument nije validan.

Kazao je i da je Rusiji svejedno kakve sporazume potpisuje Vladimir Zelenski uz ocjenu da tu postoji propagandistička komponenta.

Vrhovna Rada Ukrajine je trenutno jedini legitimni organ vlasti, za razliku od izvršne vlasti, naglasio je ruski lider, javlja Sputnik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo