22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

14.06.2024 / 14:09 Zanimljivosti - Razvoj samopouzdanja

Pozitivne fraze koje bi roditelji trebali češće govoriti djeci

Pozitivne fraze koje bi roditelji trebali češće govoriti djeci
Foto: Ilustracija
Roditelji imaju ključnu ulogu u izgradnji samopouzdanja djece i odgajanju djece u pravom smjeru. Iako svoju brigu pokazuju djelima, roditelji ponekad zaboravljaju na utjecaj riječi na osobu. Riječi ohrabrenja, potvrde i "obični" iskazi ljubavi igraju važnu ulogu u djetetovom emocionalnom i psihičkom razvoju.

U nastavku pogledajte neke od najčešćih riječi koje roditelji misle, ali ne kažu svojoj djeci, a stvarno bi to trebali činiti češće:

"Volim te bez obzira na sve"

Djeca najbolje napreduju uz ljubav i sigurnost. Djeca koja redovno slušaju afirmacije bezuslovne ljubavi pokazuju veće samopoštovanje i bolju emocionalnu regulaciju, prenosi The Times of India. Roditelji trebaju djeci dati do znanja da su voljena, bez obzira na njihove uspjehe ili neuspjehe, stvarajući time osjećaj sigurnosti i pripadnosti.

"Ovdje si siguran/a"

Ona djeca koja se osjećaju sigurno kod kuće i u svojoj okolini, vjerovatnije će razviti zdravo emocionalno ponašanje i socijalne vještine. Djeca ponekad nisu sigurna mogu li u svom domu otvoreno razgovarati o svemu što ih muči, stoga bi im roditelji trebali dati do znanja da se nalaze u sigurnom prostoru koji im omogućuje sve što žele.

"Vjerujem u tebe"

Mnoga djeca traže odobravanje svojih roditelja, stoga pokazivanje vjere u njihove sposobnosti i potencijal može imati velik utjecaj na njihovo samopouzdanje. Djeca koja smatraju da roditelji vjeruju u njihove sposobnosti lakše će se suočiti s izazovima i ustrajati u poteškoćama. Povjerenje roditelja u djecu predstavlja temelj za razvoj načina razmišljanja o rastu, kada djeca na trud gledaju kao na jedini put do uspjeha.

"U redu je činiti greške"

Djeca koja razumiju da su greške prilika i lekcija za učenje, vjerovatnije će više riskirati i istraživati nove ideje bez prevelikog straha od neuspjeha, prenosi The Times of India. Roditelji bi djeci trebali reći da je normalno činiti pogreške te da će ih to potaknuti da u budućnosti promisle i više ih ne učine.

"Hvala ti što si takav/va kakav jesti"

Cijenjenje djece zbog onoga što jesu, a ne samo zbog njihovih postignuća, pomaže im da razviju snažan osjećaj samopoštovanja. Izražavanje zahvalnosti za njihovu individualnost potiče pozitivnu sliku o sebi i poštovanje prema drugima. Također, uči ih da i oni trebaju ljude oko sebe cijeniti zbog njihovih ličosti, a ne isključivo na temelju njihovih uspjeha ili neuspjeha.

"Što misliš o ovome?"

Djeca od kojih roditelji redovno traže doprinos i mišljenje pokazuju bolje vještine rješavanja problema i sveukupno bolje rezultate. Uvođenje takve prakse, u kojoj se od djece traži njihovo mišljenje, potiče razvoj kritičkog razmišljanja te im pomaže da se osjećaju poštovano i kao da neko cijeni njihovo mišljenje.

"Sposoban/na si"

Kako prenosi The Times of India, vjerovatnije je da će se djeca koja dobiju pozitivnu podršku o svojim sposobnostima uključiti u izazovnije zadatke i pokazati ustrajnost. Kada im roditelji, ali i okolina, pomažu vjerovati u vlastiti potencijal, oni će automatski više vjerovati u sebe i biti spremniji istaknuti se.

"Ponosim se tobom"

Djeca čiji roditelji često izražavaju ponos na njihov račun i ohrabruju ih da budu onakvi kakvi jesu, imaju veće šanse razviti samopouzdanje i pozitivan pogled na život. Važno je da roditelji cijene i slave trud svoje djece kako bi oni uvijek nastojali biti još bolji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo