14°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

14.06.2024 / 15:08 Košarka - Iznenađujući potez

Hezonja šokirao javnost i iz Reala prešao u Barcelonu

Hezonja šokirao javnost i iz Reala prešao u Barcelonu

Kako javlja Marca, hrvatski reprezentativac Mario Hezonja potpisao je četverogodišnji ugovor s Barcelonom.

Mario Hezonja nije uspio da se nagodi sa Realom, pa je krilni centar visok 203 cm na kraju odabrao ni manje ni više nego Realovog najvećeg rivala, ekipu Barcelone.

No, Hrvat je u Barceloni već igrao između 2012. i 2015. godine, prije nego je otišao u NBA. Katalonci su mu ponudili tri miliona eura po sezoni i to je objeručke prihvatio. Jedan je od najplaćenijih igrača u Evropi uz Shanea Larkina, Mikea Jamesa i Kendricka Nunna.

Plaće svih njih znatno su veće od onih koje je Hezonja primao u Madridu i koje mu se tokom ove sezone i posljednjih sedmica nudilo da obnovi.

Dugo se naslućivalo da će Hezonja napustiti Real Madrid. Klub mu je već dao nekoliko ponuda da nastavi i one su odbijene. Financijski nisu zadovoljili igračeve ambicije, ali i neke druge stvari tjerale su ga da ode.

On je izjavom nakon osvojene ACB lige nagovijestio odlazak, indirektno, pa je samo bilo pitanje gdje će nastaviti karijeru. Prijedlog iz Barcelone bio mu je najbolji i odlučio ga je prihvatiti.

Hezonja se ove sezone povezivao s Panathinaikosom, s ekipom u kojoj je igrao po povratku iz NBA lige, prema kojoj gaji veliku naklonost i koja mu je nudila ugovor na tri godine i 2,5 miliona eura neto za svaku od njih. O njemu se zadnjih sedmmica raspitivao Partizan iz Beograda.

Također je proučavao svoje mogućnosti povratka u Sjedinjene Države. Bilo je nekoliko franšiza zainteresiranih za njega, iako mu nijedna nije ponudila ono što bi ga u potpunosti zadovoljilo - dovoljno dobre i financijske i sportske razloge. Barcelona je očito uspjela u tome.

Transfer Hezonje podsjeća na onaj Nikole Mirotića, koji je iz Reala otišao u Kataloniju. No, ovaj put se radi o direktnom prelasku iz jednog u drugi klub, što daje dodatnu tenziju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo