31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 31°C
Bihać 29°C

14.06.2024 / 15:40 Politika - Borba za općine

Izbori u Kantonu Sarajevo: Sprema se žestoka borba!

Izbori u Kantonu Sarajevo: Sprema se žestoka borba!
Foto: Vijesti.ba

SDA, DF i SBiH otvorili karte, čekaju se konačni prijedlozi kandidata Trojke …

SDA, SBiH i DF iz Sarajeva danas su najavili zajednički nastup na lokalnim izborima i predstavile kandidate za načelnike općina u Kantonu Sarajevo.

SDA će nastupiti sa šest kandidata za načelnika, SBiH sa dva i DF sa jednim.

Mandić i Gratz u Centru

Kako se i najavljivalo u Općini Centar će na megdan aktuelnom načelniku Srđanu Mandiću (NS), kandidat DF-a Dennis Gratz uz podršku SDA i SBiH-a. S druge strane, po informacijama sa zadnjih pregovora, Mandić ima podršku NS-a, NIP još nije odlučio da li će imati svog kandidata. Ako NIP bude imao svog kandidata za Centar, SDP će biti neutralan.

Efendić i Selimbegović u Novom Gradu

Predstavnici SBiH, SDA i DF-a saopštili su i da će aktuelni načelnik Novog Grada Semir Efendić u borbu za novi mandat. Protukandidat bi mu trebao biti kandidat NiP-a Mirza Selimbegović, aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad. U ovoj će općini NIP-ov kandidat imati podršku SDP-a, dok je stav NS-a za sada nepoznat.

Više opcija u Novom Sarajevu?

Općina Novo Sarajevo mogla bi imati dvije kandidatkinje za načelnicu. Kandidatkinja SDP-a je definitivno aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić, koju će podržati i NIP. NS će, kako trenutno stvari stoje, imati svoju kandidatkinju, a trebala bi to biti Vildana Bešlija, iako je već bio postignut dogovor da se da podrška Benjamini Karić. Ipak, na organima Kantonalnog odbora NS jednoglasno je odbijena ta podrška. S druge strane SDA i DF će stati uz SBiH-ovog Muamera Bandića, aktuelnog zastupnika u Skupštini KS.

Ponovo Čengić i Selimbegović

U Općini Stari Grad gledaćemo “reprizu” prijevremenih izbora. Kompletna Trojka plus DF su uz SDP-ovog Irfana Čengića. S druge strane je SDA-ov kandidat Dženan Selimbegović koji će još imati podršku SBiH-a i NES-a.

Muzur i Lokvančić na Ilidži

Aktuelni načelnik Ilidže Nermin Muzur ima jednoglasnu podršku Trojke za novi mandat. Protukandidat će mu biti SDA-ov Samir Lokvančić.

Hadžići, Ilijaš i Vogošća

U Hadžićima i Iljašu kandidate će imati SDA s jedne i NIP s druge strane. Eldar Čomor kandidat je SDA za Hadžiće, a protivkandidata će dati NIP uz sigurnu podršku SDP-a. Moguće je da će to biti Enes Kazić.

U Ilijašu će se sučeliti kandidati istih stranaka. Biće to SDA-ov Nermin Hodžić i NIP-ov Amar Dovadžija.

U Vogošći u borbu po novi manadat ide SDA-ov Migdad Hasanović, dok bi mu uz podršku NIP-a protukandidat trebao biti SDP-ov Fuad Abaspahić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo