22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

14.06.2024 / 16:06 Rat u Ukrajini - Reakcije

Kijev odbacio Putinove uslove za mirovni sporazum

Kijev odbacio Putinove uslove za mirovni sporazum
Foto: Arhiv

Savjetnik ukrajinskog predsjednika odbacio je „mirovni prijedlog“ koji je u petak iznio ruski predsjednik Vladimir Putin, rekavši da to nije bio ozbiljan pokušaj dogovora o miru i da nema značaja za pregovore.

Mihajlo Podoljak rekao je Reutersu preko Zooma da „ne postoji mogućnost za kompromis“ između Putinove izjave i uvjeta Ukrajine za završetak rata koji je pokrenula Rusija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da će Rusija prekinuti vatru i pristupiti mirovnim pregovorima ako Ukrajina odustane od svojih ambicija da postane dio NATO-a i povuče svoje snage iz četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo.

„Uvjeti su vrlo jednostavni“, rekao je Putin, navodeći potpuno povlačenje ukrajinskih snaga sa cijelog teritorija regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u istočnoj i južnoj Ukrajini.

„Čim u Kijevu izjave da su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje snaga iz ovih regija, i također službeno objave da odustaju od svojih planova za ulazak u NATO, s naše strane, odmah, doslovno iste minute slijedi zapovijed za prekid vatre i početak pregovora“, rekao je.


(Vijesti.ba / Hina)

 

Izdvajamo