16°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

15.06.2024 / 18:57 Svijet - Veliki gubici

Osam izraelskih vojnika poginulo u oklopnom vozilu u Gazi

Osam izraelskih vojnika poginulo u oklopnom vozilu u Gazi
Foto: X.com

Osam izraelskih vojnika smrtno je stradalo u eksploziji u Gazi, potvrdila je izraelska vojska. Ova vijest dolazi usred izraelske ofanzive koja je u toku.

 

Izraelci tvrde kako pokušavaju spasiti taoce koje su militanti Hamasa oteli 7. oktobra prošle godine.

The Times of Israel piše kako su se vojnici kretali u konvoju nakon noćne ofanzive i da su poginuli u oklopnom vozilu. Jedan od stradalih imenovan je kao kapetan Wassem Mahmoud, 23-godišnjak iz 601. batoljuna borbene inženjerije.

Porodice ostalih sedam su obaviještene i njihov identitet će uskoro biti objavljen. Današnji incident bio je najsmrtonosniji za izraelske vojnike još od januara, kad je 21 vojnik ubijen u urušavanju dvije zgrade u centru Gaze.

Više od 37.000 Palestinaca ubijeno je od početka sukoba, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi koje vodi Hamas. Oko 210 Palestinaca, uključujući djecu, navodno je ubijeno kada je Izrael prošle sedmice uspješno vratio četiri svoja taoca.

Ne zna se kako će posljednji smrtni slučajevi utjecati na Izraelce i Palestince u pogledu usvajanja sporazuma o prekidu vatre koji podržava SAD.

Plan u tri faze poziva na oslobađanje svih preostalih talaca i privremenu obustavu u neprijateljstvima koja će trajati onoliko koliko je potrebno da se pregovara o drugoj fazi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo