21°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 22°C

15.06.2024 / 20:46 Svijet - Bez uspjeha

New York Times objavio dokument koji je 2022. mogao okončati rat u Ukrajini

New York Times objavio dokument koji je 2022. mogao okončati rat u Ukrajini

Ukrajina i Rusija su se u nacrtu mirovnog sporazuma iz 2022. godine, koji nikada nije potpisan, saglasile da isključe Krim iz sporazuma, ostavljajući ga pod ruskom nadležnošću, kao i da Ukrajina ne priznaje ruski suverenitet nad poluostrvom, objavio je danas NY Times.

Rusija i Ukrajina održale su neuspješne mirovne pregovore u Bjelorusiji i Turskoj u prvim mjesecima rata 2022. godine i od tada nisu vođeni nikakvi direktni pregovori dvije zaraćene strane.

Američki list je danas objavio prvi navodni nacrt mirovnog sporazuma iz 2022. godine u trenutku kada je Švajcarska domaćin globalnog mirovnog samita za Ukrajinu, koji okuplja oko 100 zemalja, bez učešća Rusije.

Učesnici se nadaju da će sačiniti zajednički mirovni plan koji bi mogli da predstave ruskom predstavniku na sljedećem sastanku, navodi NY Times.

Wallstreet Journal je još u martu objavio sadržaj uslova za primirje iz 2022. godine, ali je NY Times objavio nacrt u cijelosti na 17 stranica.

Prema tome nacrtu, o statusu teritorija Ukrajine koje je okupirala Rusija, trebalo je da se odluči u kasnijim razgovorima između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajina je pristala da odustane od težnji da se pridruži NATO-u ili bilo kojem drugom vojnom savezu, ali je sporazum dozvoljavao Kijevu da uđe u EU.

Rusija je takođe zahtjevala ukidanje svih sankcija Zapada, ukidanje svih ukrajinskih zakona koji se odnose na ruski jezik i nacionalni identitet i ograničavanje ukrajinskih oružanih snaga.

NY Times navodi da je najveća prepreka bila u vezi sa bezbjednosnim garancijama pod kojima bi sile, kao što su Velika Britanija, SAD, Kina i Francuska stale u odbranu Ukrajine ukoliko bi bila napadnuta.

Ruski predstavnici su navodno zahtjevali pravo veta na te garancije, što znači da bi Rusija mogla da blokira međunarodnu intervenciju ako sama Moskva odluči da ponovo izvede vojnu operaciju u Ukrajinu.

Ukrajinski tim zbog toga zahteva navodno "nije imao interes za nastavak pregovora", rekao je jedan ukrajinski zvaničnik za američki list.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo