16°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

17.06.2024 / 20:15 Svijet - Korak dalje

Danska želi zaustaviti flotu tankera koji prevoze rusku naftu

Danska želi zaustaviti flotu tankera koji prevoze rusku naftu
Foto: Shutterstock

Danaska razmatra kako zaustaviti flotu tankera koji prevoze rusku naftu preko Baltičkog mora, objavila je u ponedjeljak ta nordijska zemlja, na što su ruski diplomati poručili da bi to bilo neprihvatljivo.

Rusija preko danskih moreuza izvozi oko trećinu nafte koju izvozi preko mora, ili 1.5 posto globalnog snabdijevanja, pa bi obustava tankerskog prometa značila porast cijena nafte i finansijsku štetu za Kremlj.

Otkako su zapadne nacije uvele ograničenje cijene za rusku naftu ne bi li Moskvi smanjile prihode u kontekstu rata u Ukrajini, Rusija se oslanja na flotu često starih tankera koji su bazirani i osigurani izvan zapadnih država.

"Danska je okupila grupu savezničkih zemalja kako bi se razmotrilo koje bi se mjere moglo poduzeti protiv te flote", rekao je danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen za Reuters.

Nije rekao koje se mjere razmatraju.

"Postoji širok konsenzus da je tajna flota međunarodni problem i da su potrebna međunarodna rješenja", rekao je, dodavši: "Važno je da se bilo kakve nove mjere može provesti u praksi i da su u skladu s međunarodnim pravom", dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo