14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

17.06.2024 / 20:15 Auto - Jednostavno je

Kako se ponašati u kružnom toku? Mnogi vozači ne znaju ova pravila

Kako se ponašati u kružnom toku? Mnogi vozači ne znaju ova pravila
Foto: Unsplash

​Na svakom kružnom toku vidljivo je da mnogi vozači ne znaju kada uključiti žmigavac, odnosno pokazivač smjera. Neki "žmigaju" kontinuirano u smjeru u kojem idu, drugi samo pri ulasku ili izlasku, neki zavisno o položaju u saobraćaju.

Ukratko: na kružnom toku se svašta može dogoditi jer mnogi jednostavno ne znaju što je ispravno.

Ako ste se prepoznali, evo "dobre" vijesti: više od četvrtine vozača osjeća isto. Auto klub "Europa" (ACE) je taj problem istražio. Skladno tome, gotovo 26.6 odsto vozača ne zna pravilno koristiti žmigavac.

Za prikupljanje podataka, 30 kružnih tokova širom Njemačke posmatrano je jedan sat od 10. do 12. juna 2024. godine.

Kako pravilno signalizirati u kružnom toku?

Evo kako to funkcioniše: Uključite pokazivač smjera samo kada napuštate kružni tok kako biste upozorili druge vozače, pješake ili bicikliste kuda želite ići. U suprotnom, NE žmigate UOPŠTE – ni u kružnom toku i ne kada ulazite u njega. Zašto: Ne možete ići nigdje osim pratiti cestu u kružnom toku: Usput: ako ne uključite pokazivač smjera ili to nepravilno radite, ne samo da iritirate druge učesnike u saobraćaju, već rizikujete i kaznu od 10 eura.

Biciklisti jedva pokazuju kada skreću

Dok većina vozača barem žmigavcima pokušava pokazati što rade u kružnom toku, većina biciklista potpuno izbjegava korištenje ručnih signala kako bi to poručili. Prema pisanju "ACE-a", više od dvije trećine biciklista tačnije njih 68.7 odsto ne koriste ručne signale, prenosi "Fenix-Magazin".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo