14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

18.06.2024 / 15:34 Kultura - Foto

Održano predavanje 'Fotografija kao alat, izvor i medij historijsko-antropološkog istraživanja'

Odbor za historijske nauke Odjeljenja humanističkih nauka Akademije nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) organizovalo je danas javno predavanje pod nazivom "Photography as a tool, source and medium of historical anthropological research: The Visual Archive Southeastern Europe (VASE) and the Ritopečki collection".

U ime Odbora za historijske nauke prisutnima su obratio dopisni član ANUBiH-a prof. dr. Husnija Kamberović, naglašavajući zadovoljstvo činjenicom da i na ovaj način ANUBiH ostvaruje uspješnu saradnju s partnerskim institucijama iz Austrije.

Predavanje je ponudilo priliku za razmatranje različitih aspekata korištenja fotografije kao alata, izvora i medija u istraživanju historijskih i antropoloških tema.

Poseban naglasak bio je na Vizualnom arhivu Jugoistočne Evrope (VASE) čija baza podataka je predstavljena uoči javnog predavanje te zanimljivi detalji o zbirci jugoslovenskog fotoreportera Jovana Ritopečkog, koji je bilježio detalje iz života jugoslovenske dijaspore u Austriji.

Pozvani predavači na ovom događaju bili su, dr. Robert Pichler, priznati istraživač iz Austrijske akademije nauka (ÖAW), poznat po svojim radovima na polju historijske antropologije i vizualne kulture jugoistočne Evrope. I dr. Vida Bakondy, renomirana naučnica s Instituta za istraživanje Habsburške monarhije i prostora Balkana (Institut für die Erforschung der Habsburgermonarchie und des Balkanraumes), s bogatim iskustvom u radu sa historijskim fotografskim arhivima.

Dr. Robert Pichler je u svom izlaganju istakao značaj fotografije kao izvora za proučavanje društvenih, kulturnih i političkih promena u jugoistočnoj Evropi, dok je dr. Vida Bakondy podijelila svoja iskustva u analizi i očuvanju istorijskih fotografskih zbirki, posebno osvijetliviši rad na Ritopečki kolekciji. Predavanje je zaključeno plodnom diskusijom s publikom koja je pokazala veliki interes za teme javnog predavanja.

ANUBiH izražava zahvalnost svim učesnicima, gostima, partnerima i organizacionom timu na njihovom doprinosu koji je omogućio uspješno održavanje skupa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo