14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

18.06.2024 / 15:13 Kultura - Autora Harisa Pašovića

Predstava 'Svijet mogućnosti' izvedena u portugalskom Teatru Aveirense u Aveiru

Predstava 'Svijet mogućnosti' izvedena u portugalskom Teatru Aveirense u Aveiru
Foto: FENA

Komad inspirisan životom djece i ljudi koji žive sa autizmom i cerebralnom paralizom "Svijet mogućnosti" autora i reditelja Harisa Pašovića sa velikim uspjehom izvedena je u Teatru Aveirense u Aveiru u sklopu programa Kulturne prestonice Portugala 2024, saopćila je press služba Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uloge su ostvarili: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

Pored Harisa Pašovića, umjetnički i autorski tim predstave čine: scenografkinja Ivana Jančić, kompozitor Dino Šukalo, koreografkinja Larisa Lipovac Navojec, video dizajn Dino Hujić i asistentica kostimografa Minja Davidović (dizajn kostima radio je Haris Pašović).

Predstava „Svijet mogućnosti,“ koja govori o životu osoba sa razvojnim teškoćama, do sada je veoma uspješno izvedena u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Kazalištu „Gavella“ u Zagrebu i Teatru Aveirense u Aveiru.

Projekat, u okviru kojeg se realizuje predstava “Svijet mogućnosti” nosi naziv “Enabled Theatre” i koprodukcija je EAST WEST Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Grad Teatra Budva i Plesnog centra Tala iz Zagreba, a podržala ga je Evropska unija kroz program Kreativna Evropa, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)


Izdvajamo