19°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C

19.06.2024 / 09:52 BiH - Bosanska Dubica

Srušili su je, zemljište prodali i isknjižili iz grunta, ali Čaršijska džamija 27. jula otvara svoja vrata

Srušili su je, zemljište prodali i isknjižili iz grunta, ali Čaršijska džamija 27. jula otvara svoja vrata
Foto: Mina

Nakon dužeg vremenskog perioda Bosanska Dubica će ponovo otvoriti vrata Čaršijske džamije, a ova svečanost označava važan događaj za cijelu Islamsku zajednicu.

Naime, svečano otvorenje Čaršijske džamije bit će održano 27. jula 2024. godine, s početkom u 11.30 sati.

Provode se temeljite pripreme za ovu svečanost, kako bi sve bilo organizovano na najbolji mogući način.

„Dan ranije, 26. jula, organizovat ćemo koncert ispred Čaršijske džamije na Trgu u Bosanskoj Dubici. Gosti će biti Armin Muzaferija, hafiz Aziz Alili i hafiz Ahmed Alili. Za dan otvorenja džamije učinili smo sve da se naši gosti osjećaju dobrodošli“, izjavio je Safet-ef. Beganović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine džamija je teško stradala. Nakon agresije, Medžlis Islamske zajednice Dubica počeo je pravnu borbu za povrat imovine, što je 2008. godine rezultiralo uknjiženjem posjeda i obnovom džamije. Radovi na obnovi džamije počeli su iste godine, uz podršku Rijaseta Islamske zajednice i lokalne zajednice.

„Čaršijska džamija datira još iz 17. stoljeća i doživjela je nekoliko renoviranja, a posljednje ove godine. Ono što je važno spomenuti za džamiju, jeste da je pored rušenja 1992. godine, 1994. godine zemljište prodano, isknjiženo iz katastra, iz grunta, već naredne godine su planirali zgradu na mjestu gdje je danas džamija.

Pravnim naporima 2008. godine uspjeli smo dobiti povrat zemljišta i početak radova. Čaršijska džamija je trebala biti otvorena 2019. godine, prije pandemije koronavirusa, ali su tadašnje okolnosti to promijenile. Sada organiziramo Dane dijaspore, sve što smo planirali za otvorenje, i narednih sedam dana trajat će ova manifestacija“, naveo je on.

Svi zainteresovani su pozvani da prisustvuju ovoj svečanosti.

(Vijesti.ba / Mina)

 

Izdvajamo