14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

19.06.2024 / 10:02 Auto - Fabrika u Nošovicama

Ostvaren novi rekord u proizvodnji Hyundai Tucson-a

U ponedjeljak je sa proizvodne trake sišao dvomilionski Hyundai Tucson u Hyundai fabrici u Nošovicama, Češka (HMMC).

Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boji i opremljen je 1.6 T-GDi HEV motorom, koji već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji. Ovaj rekord naglašava status modela Tucson kao najpopularnijeg Hyundaijevog modela u Europi.

"Dva miliona jedinica proizvedenih u Hyundaievoj fabrici u Češkoj je značajan rezultat za našu globalnu i evropsku prodaju", rekao je Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe."

Gotovo od samog početka automobil je dizajniran i proizveden imajući na umu evropskog kupca. Tucson je evoluirao u priču o uspjehu na globalnom nivou, a posebno u Evropi, te savršeno oslikava Hyundaijev pristup usmjeren na kupca."

Iz Nošovica u Evropu

Historija Tucsona u HMMC-u započela je sredinom juna 2015. godine, kada je treća generacija Tucsona krenula u proizvodnju. U više od pet godina proizvedeno je ukupno 1.180.445 jedinica.

Četvrta generacija Tucsona, koja je trenutno u proizvodnji, ima osvježeni dizajn, napredniju unutrašnjost i poboljšani paket dodataka. U 2023. godini proizvedeno je 244.495 jedinice, što čini otprilike 70 posto ukupne proizvodnje HMMC-a. Ova vozila su izvezena u 70 zemalja svijeta. U Evropi se većina Tucsona isporučuje u Ujedinjeno Kraljevstvo, Španiju, Njemačku i Francusku.

Hyundai je također proširio izbor pogona trenutnom Tucsonu, te uključio hibridne i plug-in hibridne motore. Za oba alternativna pogonska sklopa vlada veliko interesovanje – 2 od 5 Tucsona četvrte generacije prodanih u Evropi su ili hibridi ili plug-in hibridi.

Edicija povodom 20. godišnjice Tucsona

Kako bi proslavio dvije decenije na tržištu, Hyundai je dizajnirao posebnu ediciju ovog modela za dvadesetogodišnjicu. Posebno izdanje dolazit će sa jedinstvenim završnim obradama interijera i eksterijera. Proizvodnja će započeti u HMMC-u u augustu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo