32°C
Mostar 36°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 38°C
Bihać 31°C

19.06.2024 / 10:18 Ostali sportovi - 23. juna

Tradicionalna veslačka regata 'Lake to lake' na Ramskom jezeru okupit će rekordan broj veslača

Tradicionalna Veslačka regata "Lake to lake" koja se ove godine održava 23. juna na Ramskom jezeru okupit će rekordan broj veslača iz regije.

Budući da je Veslački klub Rama član Veslačkog saveza Dalmacije, ovo je i 6. regata po redu u kupu Dalmacije.

Regata će ove godine okupiti rekordan broj klubova iz BiH, Hrvatske i Slovenije, a organizatori očekuju 310 takmičara.

Na ovogodišnjoj regati sudjeluju: Veslački klub "Jadran" iz Zadra, VK "Gusar" iz Splita, VK "Neptun" iz Dubrovnika, VK "Biokovo" iz Makarske, HVK "Mornar" iz Splita, VK "Neretvanski gusar" iz Metkovića, HVK "Marina Kaštela" iz Kaštel Kambelovca, VK "Dupin" iz Tisnog, VK "Pag" iz Paga, VK "Dravske elektrane" iz Maribora, te VK "Rama" i VK "Ustirama" iz Prozor-Rame.

- Ovaj je događaj od velike važnosti za naš klub, našu Općinu Prozor-Rama, ali i kanton i državu. Riječ je o jedinstvenom događaju u BiH, jer je VK RAMA pored VK Ustirama (osnovan našom inicijativom) najaktivniji veslački klub u našoj zemlji, jedini koji redovno sudjeluje na međunarodnim takmičenjima - rekao je u izjavi za Fenu predsjednik Veslačkog kluba Rama Filip Šimunović.

Regata se, kako kaže, održava dvanaestu godinu uzastopno, a organizovana je čak i za vrijeme pandemije covida-19, u manjem obimu poštujući tadašnje preporuke.

Dodaje da se još uvijek rade pripreme te da će sve biti spremno na vrijeme za ovaj jedinstveni događaj.

"Prošlih je godina ovo takmičenje održavano kao mini kup regata, ove godine prvi put smo postavili albano stazu te smo u saradnji s Veslačkim savezom Dalmacije organizovali KUP regatu koja je viši rang od Mini kupa", naglašava Šimunović.

Cilj je regate, napominje, promocija sporta kao načina života, promocija veslačkog sporta u BiH te druženje mladih iz regije u zdravom okruženju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo