22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

19.06.2024 / 13:02 Politika - Šta dalje!?

Oglasio se Forto: Firma s kojom je potpisao ugovor je na crnoj listi SAD

Oglasio se Forto: Firma s kojom je potpisao ugovor je na crnoj listi SAD
Foto: FENA

Ured za upravljanje imovine stranaca u SAD-u (OFAC) jučer je objavio novu listu sankcionisanih firmi i osoba iz Bosne i Hercegovine, a među njima našla se i kompanija koja s BiH ima ugovor za nabavku opreme za digitalizaciju javnog servisa.

U januaru 2024. godine, ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto je potpisao ugovor s ovom kompanijom. Nositelj konzorcija firmi koje su potpisale ugovor s državom BiH bio je Momčilo Đukić, koji je predstavljao firmu Sirius.

Forto je danas pozdravio aktivnosti Ureda za kontrolu strane imovine Američkog ministarstva finansija (OFAC) u cilju sprečavanja kršenja ili aktivnosti koje predstavljaju prijetnju provođenju Dejtonskog sporazuma, a naročito s cilju sprečavanja koruptivnog djelovanja. Među ukupno sedam firmi iz BiH koje su jučer dodate na OFAC-ovu listu sankcioniranih je i Sirius 2010 - nositelj Konzorcija koji je na osnovu međunarodnog tendera izabran za provođenje druge faze digitalizacije RTV signala, čija je vrijednost 25,8 miliona KM bez PDV-a.

S obzirom na novonastale okolnosti, ministar Forto je Komisiji za praćenje provođenja projekta digitalizacije naložio da se dostavi izjašnjenje Konzorcija o tome da li je u skladu sa potpisanim Ugovorom u stanju realizirati opće i posebne uvjete uz tenderske dokumentacije te da sačine cjelovit izvještaj o provođenju projekta. O detaljima ovog izvještaja, sa mišljenjima relevantnih institucija, bit će informirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Ugovor sa Konzorcijem kojeg čine Sirius 2010 iz Banje Luke i Odašiljači i veze iz Zagreba, potpisan je u januaru ove godine na osnovu tendera koji je raspisan u mandatu prethodnog Vijeća ministara BiH sredinom 2022. godine i na koji su pristigle samo dvije prijave.

Na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prijenos i emitiranje, u julu prošle godine donesena je Odluka o jedinom kvalificiranom ponuđaču - Konzorciju koji predvodi Sirius 2010.

Nakon što su konačne akte donijeli Ured za razmatranje žalbi BiH i Sud BiH te na osnovu pozitivnog mišljenja Pravobranilaštva BiH, potpisan je ugovor sa Konzorcijem koji predvodi Sirius 2010.

Prethodni pokušaj provođenja javne nabavke za digitalizaciju RTV signala propao je 2017. godine kada na javni poziv nije zaprimljena nijedna kvalificirana ponuda.

Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Ženevskog sporazuma preuzela obavezu da do juna 2015. godine ugasi analogni televizijski signal i trenutno je jedina u Evropi koja nije okončala proces digitalizacije RTV signala.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo