15°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.06.2024 / 13:17 Svijet - Podaci ISTAT-a

Ekstremne vremenske prilike naškodile proizvodnji vina u Italiji

Ekstremne vremenske prilike naškodile proizvodnji vina u Italiji
Foto: Shutterstock
Italijanska poljoprivredna proizvodnja smanjila se u 2023. godini zbog ekstremnih vremenskih prilika koje su naškodile vinogradima, maslinicima i voćnjacima, objavio je statistički ured ISTAT.

Obim proizvodnje smanjio se lani za 3,9 posto, uz pad od 11,1 posto u kategoriji drvenastih kultura, poput vinove loze, voća i maslina, navodi ISTAT u saopćenju objavljenom jučer, prenois HINA.

"Na trendove (u 2023. godini) utjecali su nepovoljni vremenski uslovi u različitim dijelovima godine, uz niz ekstremnih događaja koji su utjecali na mnoge usjeve od primarne važnosti", objašnjavaju statističari. Prošlogodišnje ljeto u Evropi bio je najtoplije u zadnjih 2000 godina, prema analizi godova drveća.

Proizvodnja vina pala je za više od 17 posto u odnosu na nibo iz 2017. zbog visokih ljetnih temperatura koje su se protegnule sve do jeseni. Proizvođači maslinovog ulja u centralnim regijama bilježili su pad zbog neobično hladnih i vlažnih uslova tokom proljetne sezone cvatnje.

Voćnjake su pak poharali nevrijeme s tučom i proljetni mraz, dodaje ISTAT. Vremenski uslovi mogli bi naškoditi i ovogodišnjoj proizvodnji, uz upozorenje poljoprivrednog lobija Coldirettija da suša na pragu ljeta šteti usjevima i stoci na jugu Italije, uključujući otoke Siciliju i Sardiniju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo