13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

19.06.2024 / 14:05 Politika - Reakcije

'Neprijateljski čin'; 'Agresija': Da li je helikopter Srbije imao saglasnost države BiH?

'Neprijateljski čin'; 'Agresija': Da li je helikopter Srbije imao saglasnost države BiH?
Ilustracija / Vijesti.ba / RTRS

Nakon što je jučer u Trebinju stacioniran helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara tokom ljetne sezone, uslijedile su reakcije stranaka Naprijed, NES i SDA.

SDA: Državne institucije moraju objasniti pod kojim okolnostima je helikopter MUP-a Srbije stacioniran u našoj zemlji

Institucije države Bosne i Hercegovine dužne su da se konačno zvanično oglase o svim okolnostima pod kojima je na teritoriji Bosne i Hercegovine stacioniran helikopter i grupa službenika MUP-a Srbije.

Zabrinjavajuće je da se informacije o tome kriju od građana te da bez reakcije prolazi i potpisivanje sporazuma o saradnji MUP-ova Srbije i entiteta RS kao realizacija zaključaka usvojenih na "Svesrpskom saboru".

Javnost mora znati da li su nadležne državne institucije dale saglasnost za stacioniranje srbijanskog helikoptera i potpisivanje sporazuma, i ako jesu ko je, iz kojih razloga i u skladu s kojim zakonima i propisima to učinio. Nezvanične informacije koje se plasiraju u medijima nisu dovoljne da se razjasne sve okolnosti i zabrinutost građana.

Indikativno je da inače glasni i pričljivi ministri iz Trojke o ozbiljnom udaru na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine šute već 24 sata.

Ukoliko saglasnosti ne postoje, morala bi uslijediti hitna reakcija. Ako su saglasnosti date onda se o tome nadležni moraju zvanično očitovati.

Nedopustivo je i opasno pristajati na velikosrpski scenarij u kojem zvaničnici iz RS blokiraju nabavku novih i korištenje trenutno raspoloživih letjelica Oružanih snaga BiH u gašenju požara, a istovremeno davati saglasnost za dolazak srbijanskog helikoptera i policije.

Trenutna šutnja Trojkinih ministara jedino može značiti da su saučesnici u realizaciji ciljeva "Svesrpskog sabora", saopćila je SDA. 


NES BiH: Na sceni imamo klasičnu agresiju na teritorij države BiH

Nakon objavljenih vijesti da je helikopter s posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, bez dozvole nadležnih organa i institucija Bosne i Hercegovine, ušao u zračni prostor, sletio i stacioniran na teritoriju naše države, u Trebinju, održana je hitna telefonska sjednica Predsjedništva Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH).

"Predsjedništvo NES-a BiH podsjeća javnost da smo, nakon usvajanja deklaracije na svesrpskom saboru, upozorili da se nastavlja realizirati plan stvaranja Velike Srbije i da zbog toga svi moramo biti spremni, jer ratni doboši ponovno odjekuju Beogradom.

Od toga je prošlo samo deset dana i već na sceni imamo klasičnu agresiju na teritorij države Bosne i Hercegovine, jer je na osnovu sporazuma ministara unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i Rs Siniše Karana helikopter sa posadom MUP-a Republike Srbije, bez dozvole državnih organa i institucija Bosne i Hercegovine, prešao državnu granicu i stacionirao se u Trebinju.

Time je na najdirektniji način prekršen Dejtonski mirovni sporazum i izvršen napad na suverenitet i teritorijalni integritet naše države.

Zato tražimo od Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, da hitno procesuiraju sve odgovorne osobe iz institucija države, koje su bile dužne da štite granicu i suverenitet naše države, a to nisu uradili.

Pozivamo na hitno zasjedanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, radi zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine i prekid svih diplomatskih odnosa sa Republikom Srbijom, dok se ovaj agresivni čin ne riješi u skladu s Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine.

Izražavamo našu duboku zabrinutost pasivnošću i šutnjom nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, odnosno odgovornih nosilaca funkcija u tim institucijama, na ovaj čin agresije Republike Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo NES-a BiH smatra da je ovim agresivnim činom nastupilo stanje takvog stepena ozbiljnosti da su svi naši državni zvaničnici morali promptno djelovati u skladu sa svojim nadležnostima, prekinuti sve službene posjete inostranstvu i vratiti se u državu.

Oni ne samo da to nisu uradili već nisu pravovremeno regirali na agresivna djelovanja Republike Srbije", saopćio je NES.


Stranka Naprijed: Nezakonito prisustvo stranih policijskih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine je neprijateljski čin

„Nezakonito prisustvo stranih policijskih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovine je, ne samo neprijateljski čin, nego i uvreda i nepoštivanje institucija države!“, poručuju iz stranke Naprijed! predsjednika Šemsudina Mehmedovića.

-Samo potpisivanje memoranduma između entitetske policije i policije susjedne Srbije, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, direktno je kršenje ustava i preuzimanje državnih nadležnosti, ali je prisustvo srbijanskog helikoptera bez saglasnosti mjerodavnih institucija BiH, krajnji čin nepoštivanja državnih institucija.

Domaće zvaničnike koji su uključeni u ovaj međunarodni skandal moraju procesuirati pravosudni organi, a srbijanskim vlastima se mora dati do znanja da postoji nepovredivost BH granica i njenog Ustava, te da ovakav čin predstavlja grubo kršenje međususjedskih odnosa. Ne treba zaboraviti da je na sličan način, preko Banja Luke, u vrijeme pandemije korona virusa, na teritoriju BiH ušla ruska vojna formacija i bez potpunog znanja i saglasnosti relevantnih institucija vršnjala po BiH, tobože, vršeći dezinfekciju bolnica. Ovaj skandal je dokaz da, nažalost, institucije države ne funkcionišu u potpunosti, te da aktuelna vlast ne može ponuditi efikasnu zaštitu interesa svih građana BiH.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo