13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

19.06.2024 / 14:22 Košarka - Drugu godinu zaredom

Zvijezda Bostona potpisuje najveći ugovor u historiji košarke

Zvijezda Bostona potpisuje najveći ugovor u historiji košarke
Foto: X

Zvijezda Boston Celticsa Jayson Tatum ovog bi ljeta trebao potpisati novi ugovor, najveći u historiji NBA lige, i tako s vrha srušiti svog saigrača Jaylena Browna, koji je sličan ugovor potpisao prošlog ljeta.

Brown je tada potpisao petogodišnje produljenje vrijedno potencijalna 304 miliona dolara, a Tatum bi za isto razdoblje trebao dobiti 315 miliona, iako točan iznos ovisi o visini salary capa. Supermax ugovori, koje mogu potpisati samo igrači koji su ispunili visoke kriterije, zauzimaju 35% salary capa, iznosa koji klubovi formalno smiju trošiti na plaće.

Uvjeti za potpisivanje supermaxa odnose se na individualna priznanja poput MVP-a, odbrambenog igrača godine ili uvrštenja u neku od najbolje tri petorke lige, a Tatum je posljednje tri godine stalni član prve petorke.

Tatum ima ugovor za sljedeću sezonu od 35 miliona dolara, te igračku opciju od 37 miliona za sezonu 2025./26., ali rado će je se odreći kad mu novi NBA prvaci ponude produžetak ugovora, koje će mu donositi u prosjeku čak 63 miliona godišnje.

Brownov supermax počinje iduće sezone, a Tatumov godinu kasnije, pa će Celticsi u sezoni 2025./26. imati dva najskuplja igrača lige. Ipak, svi bitni rotacijski igrači su im vezani višegodišnjim ugovorima, pa neće imati problema sa zadržavanjem ekipe, ali plaćat će ogroman porez na luksuz i imati ozbiljne restrikcije u dovođenju novih igrača.

Na ljeto 2025. Tatuma će prestići Luka Dončić i Shai Gilgeous-Alexander, koji nakon svoje sedme sezone dolaze na red, a tada će salary cap biti još veći, čime i udio koji otpada na supermax.

Slovenac je već ispunio uvjete za potpisivanje supermaxa s Dallasom jer je u protekle dvije sezone uvršten u najbolju petorku lige, baš kao i Kanađanin s Oklahoma City Thunderom. Tog ljeta 2025. očekuje se značajan rast salary capa zahvaljujući novom televizijskom ugovoru, što znači da bi njihova produženja biti osjetno veća od Tatumovog i premašiti 360 miliona dolara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo