22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

19.06.2024 / 15:19 Fudbal - Slavni lingvista

Supruga Noama Chomskog negirala navode o njegovoj smrti

Supruga Noama Chomskog negirala navode o njegovoj smrti
Foto: X

Supruga Noama Chomskog, Valeria Wasserman Chomsky, tvrdi da su jučerašnji izveštaji da je slavni lingvista i aktivista preminuo netačni.

- Ne, to je lažno - napisala je ona u odgovoru na upit e-mailom iz Associated Pressa.

Noam Chomsky (95) bio je hospitaliziran u Brazilu dok se oporavljao od moždanog udara pretrpljenog prije godinu dana, izjavila je Valeria Chomsky za AP prošle sedmice. Bolnica Beneficencia Portuguesa u Sao Paulu u saopćenju je međutim, navela da je Chomsky otpušten u utorak kako bi nastavio liječenje kod kuće.

Chomsky je također bio vodeća tema na društvenoj mreži X jer je bilo mnogo lažnih izvještaja o njegovoj smrti. Jacobin i The New Statesman objavili su osmrtnice za Chomskog, iako je prva promijenila naslov iz "Sjećamo se Noama Chomskog" u "Hajde da proslavimo Noama Chomskog".

The New Statesman potpuno je poništio svoj esej bivšeg grčkog ministra finansija Yanisa Varoufakisa. Brazilska novinska stranica Diario do Centro do Mundo također je objavila svoju priču u kojoj je objavila smrt Chomskog i objavila ispravku.

Bračni par Chomsky ima prebivalište u Brazilu od 2015. Noam Chomsky, poznat milionima po svojim kritikama američke vanjske politike, decenijama je predavao na Massachusetts Institute of Technology. Godine 2017. pridružio se Koledžu društvenih i bihevioralnih nauka na Univerzitetu Arizona u Tusonu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo