22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

19.06.2024 / 15:57 Politika - PS BiH

Počeo sastanak PIC-a: Rasprava o stanju u BiH i statusu OHR-a

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira počeli su sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji će trajati danas i sutra, a kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Također, sutra će, u 12:30 sati biti održana konferencija za medije visokog predstavnika Christiana Schmidta u zgradi UNITIC-a.

Prethodne sedmice objavljene su informacije da je administracija Evropske unije počela razgovore o statusu Ureda visokog predstavnika u BiH i zatvaranju OHR-a. Ipak, u OHR-u navode da su ciljevi koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a odavno poznati i označeni pod programom 5+2.

Reagovale su i stranke Trojke, koje su izrazile punu podršku radu Visokog predstavnika.

"Svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a idu na ruku planovima Putina i njegovih satelita na vlasti u Srbiji i entitetu RS. Zato posebno iznenađuje ako takve pozicije zagovaraju članice EU koje se deklarativno protive agresiji na Ukrajinu i Putinovom režimu”, poručeno je ranije iz Trojke.

Pozvali su sve činioce internacionalnog poretka, a naročito EU, SAD i Veliku Britaniju, tradicionalne partnere i prijatelje BiH da javno artikulišu poruke nedvosmislene podrške OHR-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo