16°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

19.06.2024 / 16:39 BiH - Brčko distrikt

Potvrđena presuda: Elezoviću 10 godina zatvora za ubistvo Fazlovića

Potvrđena presuda: Elezoviću 10 godina zatvora za ubistvo Fazlovića
Foto: Arhiva
Apelacioni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je presudu Muli Elezoviću (88) koju mu je početkom ove godine za ubistvo S. Fazlovića izrekao Osnovni sud u Brčkom.

Tako je Elezović, po optužbama da je prije dvije godine hicima iz pištolja ubio Fazlovića i da je od ranije nelegalno posjedovao municiju i minsko-eksplozivna sredstva, pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina.

Podsjetimo, nakon brzog okončanja istrage Elezović je optužen da je 22. februara 2022. godine, oko 10:00 sati, u blizini njegove vikendice u Islamovcu, nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište, hicima iz pištolja ČZ M83 više puta pogodio Fazlovića u predjelu gornjeg dijela tijela.

Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u predjelu leđa. Zadobivši ustrelnu i postrelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao, te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja.

Elezović se ubrzo predao, a tri dana kasnije izvršen je pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronađena i privremeno oduzeta veća količina municije i minsko-ekplozivnih sredstava.

Kao i u najvećem broju prethodno rasvijetljenih ubistava u distriktu Brčko, počinilac je brzo izveden pred sud. Istraga protiv njega okončana je u maju iste godine, za manje od tri mjeseca, podizanjem optužnice za krivična djela ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari (iz člana 365 stav (2) Krivičnog zakona).

Pošto je tokom glavnog pretresa Tužilaštvo Brčko distrikta BiH u cijelosti dokazalo optužbe, on je pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina. Prethodno su mu utvrđene pojedinačne kazne zatvora od devet godina i tri mjeseca za ubistvo i godinu za nedozvoljeno držanje oružja.

Istovremeno, uz produženje mjera za uspješno vođenje postupka, sud mu je izrekao mjeru sigurnosti oduzimanja municije i minsko-ekplozivnih sredstava privremeno oduzetih u istrazi.

Odbivši žalbu odbrane, Apelacioni sud nedavno je u cijelosti potvrdio prvostepenu presudu i desetogodišnju zatvorsku kaznu Elezoviću, čime je ovaj slučaj pred pravosuđem Distrikta za nešto više od dvije godine dobio konačan epilog.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo