16°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

19.06.2024 / 16:43 BiH - Sud BiH

Otkazano suđenje Dodiku i Lukiću zbog bolesti svjedoka

Otkazano suđenje Dodiku i Lukiću zbog bolesti svjedoka
Foto: Arhiva
Zbog bolesti svjedoka Odbrane, otkazano je suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entieta RS i Milošu Lukiću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, koje je trebalo biti održano danas u Sudu Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.

Kako je iz Suda BiH navedeno za Detektor, 18. juna je zaprimljen email s ljekarskom dokumentacijom svjedoka Dodikove Odbrane koji je trebao biti saslušan na današnjem ročištu, ali zbog hospitalizacije i liječenja, nije mogao pristupiti.

- Kako odbrana prvooptuženog nije navela alternativni prijedlog dokaza za navedeno ročište, Sud je isto morao otkazati. Naredno ročište će biti u toku jula - navodi se u odgovoru iz Državnog suda.

Dodik i Miloš Lukić su optuženi da su, od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjaluci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Suđenje u tom predmetu počelo je 5. februara, a posljednje je održano 22. maja ove godine, kad je odbijen prijedlog Dodikove Odbrane da visoki predstavnik Schmidt bude pozvan kao svjedok na suđenju. Na istom ročištu je Državno tužilaštvo okončalo svoj dio izvođenja dokaza.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo