15°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.06.2024 / 17:46 BiH - Sastanak u Sarajevu

Ministrica Bošnjak razgovarala sa Sattlerom o putu BiH ka EU

Ministrica Bošnjak razgovarala sa Sattlerom o putu BiH ka EU
oto: Ministarstvo civilnih poslova BiH
U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s ambasadorom Johannom Sattlerom, voditeljem Ambasade Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH.

Glavna tema sastanka bila je put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, posebno napredak koji je ostvaren u ispunjavanju uvjeta za članstvo.

Kako je u posljednjem Izvještaju o napretku konstatovan značajan reformski pomak koji je država napravila u proteklih godinu dana, ocijenjeno je da je potrebno fokus usmjeriti na implementaciju ključnih prioriteta Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o prilagođavanju bh. privrede pravnim okvirima EU (acquis).

Ministrica Bošnjak kazala je da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, uz saglasnost nadležnih institucija za područje zdravstva u BiH, privodi kraju proceduru za pristupanje Bosne i Hercegovine novom Programu djelovanja Unije u oblasti zdravlja (Program EU4Health).

Ministrica je istakla da su za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU4Health osigurane potrebne saglasnosti unutar BiH. Uskoro se očekuje i službeno potpisivanje sporazuma.

Također, ministrica je podsjetila na izuzetnu suradnju s EU u oblastima obrazovanja, znanosti, kulture, rada i zapošljavanja te na brojne projekte koji se u tim oblastima realiziraju uz pomoć EU fondova.

"Ambasador Sattler podržao je evropski put Bosne i Hercegovine te istakao važnost nastavka reformi i usklađivanja sa evropskim standardima", saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo