22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

19.06.2024 / 18:55 BiH - Uspješna organizacija

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, sutra prve grupe idu za Medinu

Hadžije iz BiH obavile sve obrede, sutra prve grupe idu za Medinu
Foto: IZ u BiH
Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine obavile su sve hadžske obrede, osim oproštajnog tavafa.

Kako je pojasnio rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad ef. Hadžić, ovaj tavaf će hadžije obavljati po grupama, neposredno prije polaska u Medinu.

- Danas je posljednji dan kada u Mekki boravi svih 2.224 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sutra već prva grupa napušta Mekku i ide u Medinu. Možemo kazati da smo zadovoljni organizacijom. Bilo je izuzetno naporno, vruće i bile su velike gužve, ali svi članovi našeg tima - vodiči, šerijatske konsultantice i naš medicinski tim - obavili su svoj dio posla, što je rezultiralo vrlo uspješnom organizacijom - kazao je Hadžić.

Ocijenio je da je ovako dobroj organizaciji uveliko doprinijela i odluka da naše hadžije prvo dođu u Mekku i obave hadž, a onda otputuju u Medinu.

- Mislim da smo tim potezom pogodili i uspjeli u namjeri da sačuvamo zdravlje hadžija i obavimo hadž dok su zdravi i u kondiciji. Pokazalo se u praksi da je to bio dobar potez - kazao je Hadžić.

Dodao je sada slijedi relaksirani boravak naših hadžija u Medini.

- Ibadetit ćemo u Poslanikovoj džamiji, obići znamenitosti ovog grada, obaviti eventualni šoping, odmoriti se i nakon pet dana boravka počet će naš povratak kućama - najavio je efendija Hadžić.

Na kraju je pohvalio i saudijske partnere, koji su svoj dio obaveza povjeren im od Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, odradili, kako je kazao, na vrhunskom nivou.

- Svi skupa smo odradili svoje zadatke i rezultat nije mogao izostati - kazao je efendija Hadžić.

Zdravlje hadžija se može ocijeniti zadovoljavajućim. Intervencija ima, ali nije bilo ozbiljnijih zahtjeva za hospitalizacijom u saudijskim bolnicama, saopćila je MINA.


(Vijesti.ba/MINA)

Izdvajamo