13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

20.06.2024 / 12:59 Politika - Nakon sjednice PIC-a

Schmidt o razdruživanju: Ne bi prošlo bez posljedica, šta bi uradio Ashdown!?

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) sastali su u Sarajevu kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir (OOSM) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Medijima se po okončanju dvodnevnog zasjedanja obratio visoko predstavnik Christian Schmidt, koji je naglasio glavne zaključke koje je PIC donio u svom komunikeu, a kojeg su vijesti.ba ranije OBJAVILE. 

On je kritikovao poteze policije entiteta RS, te rekao da se nedavno sreo sa Emirom Suljagićem i da su bili prilično iznenađeni policijskim ispitivanjem te je rekao da će se ova situacija pratiti.

- Ponašanje organa RS koje ide kontra Dejtona, neće biti tolerisano. Organi RS moraju poštivati Dejton i aktivno i kontruktivno sarađivati s visokom predstanvikom. Radi se o obavezi koja postoji na osnovu Sporazuma. I vodićemo više računa o tome kako se ona ispunjava u narednom periodu, rekao je Schmidt.

On je rekao da je međunarodna zajednica izašla kao jača nakon ove sjednice PIC-a.

Na pitanje da li je PIC tražio da se rediuciraju bonske ovlasti, Schmidt je odgovorio:

- Moja ovlaštenja koje imam ostaju nepromijenjena. Nismo detaljno razgovarali o operativnom dijelu korištenja ovlasti. Samo smo se saglasili i ja sam najavio da ćemo nastaviti zajednički raditi, i dogovorili smo se da se kutija u kojoj se nalaze ti instrumenti sastoji od štapa i mrkve, nekad je potrebno koristiti jedno nekad drugo, rekao je Schmidt.

Upitan je i o inicijativi RS o navodnom razdruživanju.

- Ovo je važno pitanje. Da budem jasan, ako neko nominuje komisiju za disoluciju, ako biste razmislili o mom prethodniku gospodinu Ashdownu, mislim da bi on znao šta uraditi. Rekao bih, napišite taj dokument, ali ako ima išta što bi uticalo na teritorijalni integritet BiH i suverenitet, onda bi morali raditi, ne kao prije 20 godina, ne jer se nešto promijenilo, nego drugim instrumentima.

Moja preporuka bi bila da se po strani ostavi nacionalitički pristup. Ovakvi potezi u ovom trenutku ne bi prošli bez posljedica. To je opasna igra, rekao je Schmidt.


(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo