32°C
Mostar 36°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 37°C
Bihać 32°C

20.06.2024 / 13:46 Crna hronika - Oglas na Facebooku

Zeničanin ponudio preuzimanje tuđih kazni, priložio i fotografiju

Zeničanin ponudio preuzimanje tuđih kazni, priložio i fotografiju
Foto: Facebook
U jednoj od Facebook grupa pod imenom "Sarajevo Marketplace: Prodaja, kupovina i pokloni" osvanuo je oglas koji je privukao pažnju svih njenih članova.

Korisnik pod imenom Don Don javno je ponudio uslugu preuzimanja svih vrsta radarskih kazni na svoje ime, a uz to je priložio fotografiju koverti koje očigledno sadrže pristigle radarske kazne. U oglasu se može vidjeti i lokacija: Zenica.

To bi značilo da se ovaj Zeničanin već neko vrijeme bavi takvim "poslom", kojim krši i moralne i pravne postulate.

Preuzimanje kazni na tuđe ime može izgledati kao privlačna opcija za one koji su kažnjeni, a koji žele izbjeći plaćanje kazni ili zadržati čistu vozačku evidenciju, ali to osim što je neetično, može biti i ilegalno, jer predstavlja kršenje zakona i može dovesti do ozbiljnih pravnih sankcija za sve uključene strane.

Ova situacija također otvara pitanja o odgovornosti i poštivanju zakona. Ako se vozači oslanjaju na ovakve “usluge” kako bi izbjegli kazne, to šalje poruku da su zakoni lako izigrani i da prekršaji nemaju stvarne posljedice.

To može podstaknuti dalje kršenje saobraćajnih pravila i povećati rizik od saobraćajnih nesreća.

Zajednica bi trebala promovisati odgovorno ponašanje i poštivanje zakona, a ne tražiti načine kako da ih zaobiđe.
Ostaje da se vidi hoće li oglas poput ovog biti prijavljen nadležnim organima, kako bi se spriječilo daljnje narušavanje integriteta pravnog sistema i osiguralo da svi vozači snose odgovornost za svoje postupke na cestama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo