13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

20.06.2024 / 18:13 Ekonomija - Prenosimo detalje

Murphy s Nikšićem: Pokrenuti Južnu interkonekciju i koncesiju Aerodroma Sarajevo

Američki ambasador u BiH Michael Murphy sastao se danas sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem.

Među temama razgovora bile su i koncesija za Međunarodni aerodrom Sarajevo, ali i projekt izgradnje Južne interkonekcije.

- Sastao sam se danas s premijerom FBiH Nikšićem kako bih razgovarao o tome kako FBiH može unaprijediti euroatlantske integracije BiH i ostvariti ključne ekonomske reforme i reforme vladavine prava koje čuvaju multietnički karakter, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i poboljšavaju živote svih građana BiH, naveo je Murphy i dodao:

- Pozvao sam Vladu FBiH da djeluje na plinovodu Južna interkonekcija, donese fiskalne reforme, unaprijedi pregovore o koncesiji Aerodroma Sarajevo, provede Zakon o borbi protiv korupcije FBiH i usvoji Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Iz SDP-a je saopšteno da je na današnjem sastanku premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i amabasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja razgovarano je o aktuelnim političkim pitanjima.

Naglašena je potpuna podrška dosadašnjem transparetnom radu Vlade Federacije BiH, kao i reformama koje se provode u više oblasti, s ciljem unaprijeđenja kvaliteta života građana.

Na sastanku je još jednom istaknuta i potpuna privrženost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te je pohvaljen napredak na putu euroatlantskih integracija, navode iz SDP.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo