14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

21.06.2024 / 17:12 Svijet - Problemi rastu

Rusija: Moramo razgovarati s SAD-om, globalna sigurnost ugrožena

Rusija: Moramo razgovarati s SAD-om, globalna sigurnost ugrožena
Foto: Arhiva
Rusija vidi hitnu potrebu za sigurnosnim razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, no oni moraju biti sveobuhvatni i uključivati pitanje Ukrajine, objavio je danas Kremlj.

"Nemoguće je izvaditi bilo kakve pojedine dijelove iz općeg kompleksa nagomilanih problema pa to nećemo činiti", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje je li Moskva spremna razgovarati s Washingtonom o nuklearnim rizicima, prenosi HINA.

"Mi smo otvoreni za dijalog, no za širok, sveobuhvatan dijalog koji pokriva sve dimenzije, uključujući trenutnu dimenziju vezanu za sukob oko Ukrajine, za direktno učestvovanje SAD-a u ovom sukobu", kazao je Peskov novinarima. SAD odbacuje ruske tvrdnje da je naoružavanjem Ukrajine postao direktan učesnik rata, čija je svrha nanijeti "strateški poraz" Moskvi. Washington kaže da su bilo kakvi pregovori o ratu u nadležnosti Ukrajine.

Ruska pozicija, kao što ju je predstavio Peskov, nije ništa novo, podsjeća Reuters. Međutim, novinarima je rekao da popis tema o kojima Rusija i SAD moraju razgovarati raste.

"Sve u svemu, ovaj dijalog je prijeko potreban. Potreban je zato što se problemi gomilaju, a ima mnogo poteškoća vezanih uz globalnu sigurnosnu arhitekturu", kazao je Peskov.

Iz perspektive Washingtona, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji već treću godinu vodi rat u Ukrajini, odgovoran je za umnažanje sigurnosnih problema.

Ove sedmice Putin je posjetio Sjevernu Koreju, jedinu zemlju koja je u 21. stoljeću testirala nuklearno oružje, te s njenim vođom Kim Jong-unom potpisao pakt o uzajamnoj odbrani te rekao da će možda Pjongjangu poslati rusko oružje kao odgovor na naoružavanje Ukrajine, koje provodi Zapad.

Putin je također u utorak ponovio da razmatra reviziju ruske doktrine o korištenju nuklearnog oružja. Posljednji sporazum o kontroli oružja, koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Rusija i SAD mogu rasporediti, ističe 2026. godine

(Vijesti.ba)

Izdvajamo