32°C
Mostar 36°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 38°C
Bihać 31°C

21.06.2024 / 22:27 Obrazovanje - Sarajevo

FIN kao prva članica UNSA ulazi u proces akreditacije studijskih programa

FIN kao prva članica UNSA ulazi u proces akreditacije studijskih programa
Foto: MINA
Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) kao prva članica UNSA dobila je privremena rješenja na osnovu kojih ulazi u proces akreditacije studijskih programa.

Informacija o akreditaciji dolazi u vrijeme kada se Fakultet islamskih nauka približava važnom jubileju - 50. godišnjici, i na najbolji način valorizira sve napore u pet decenija postojanja i djelovanja ove visokoškolske ustanove - prenosi MINA.

Privremena akreditacija odnosi se na studijske programe za period od 15. augusta 2007. do 18. septembra 2014. godine, a rješenja su rezultat koordiniranog djelovanja Fakulteta i Rektorata UNSA, u resoru osiguranje kvaliteta, prema Vladi Kantona Sarajevo.

- Rješenja su za nas vrlo važna, jer na procesu akreditacije radimo intenzivno već dvije i po godine. Akreditacija je eksterni proces evaluacije studijskih programa ustanova visokog obrazovanja. U saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, vodi se proces akreditacije Univerziteta, a samim tim svih fakulteta - objasnio je dekan Fakulteta prof. dr. Mustafa Hasani.

Cilj akreditacija je da se ukaže na institucije visokog obrazovanja koje ispunjavaju određene standarde, koji su propisani državnim ili međunarodnim aktima.

- Ovaj proces traži puno energije i posvećenosti, posebno zbog činjenice da se mi prvi put susrećemo s njim. Novina je i na Univerzitetu, ali i za nas je važna novina. Mi smo od 2014. punopravna članica Univerziteta, i kroz ovaj proces možemo dobiti potvrdu našeg rada. S obzirom da su rješenja za period 2007. do 2014. godine, to govori i da smo kao pridružena članica Univerziteta poštivali opća pravila rada i djelovanja. Ovo je samo potvrda i korak dalje - naglasio je dekan.

Između ostalog, on je ukazao na to da je akreditacija stalni proces, uz poruku da će „Fakultet nastaviti unapređivati svoj rad“.

Kako je objasnio prof. dr. Nedim Begović, prodekan za kvalitet koji ujedno vodi proces akreditacije, akreditacija podrazumijeva nezavisnu ocjenu kvaliteta visokoškolske ustanove i studijskih programa koje ona realizira.

- Značajno je i što se taj proces provodi na osnovu vrlo jasnih kriterija, radi se o najnovijim standardima. U procesu, pored visokoškolskih ustanova, učestvuju i vanjski akteri, uključujući nadležno ministarstvo, Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta i nezavisna komisija stručnjaka - naveo je Begović.

On je istaknuo da će se konkretni efekat akreditacije ogledati u međunarodnom priznanju diploma svršenika studijskih programa Fakulteta.

- Drugo, prvi put Rektorat UNSA proveo je anketiranje akademskog osoblja Univerziteta o zadovoljstvu radom institucija, uslovima rada, načinom kako se prati kvalitet nastave, i zadovoljstvo nam je kazati da je većina našeg akademskog osoblja uzelo učešće u anketi i da se Fakultet nalazi na drugoj poziciji od ukupno 32 članice UNSA. Smatram da su rezultati značajni za Islamsku zajednicu u cjelini, jer su objektivan pokazatelj našeg rada, te dobar pokazatelj pozicioniranja fakulteta unutar Univerziteta. Treće, u protekle dvije godine smo proveli vrlo intenzivne aktivnosti  i proces samoevalucaije, kojom se pripremamo za proces akreditacije od 2025. do 2030. godine. Ovom akreditacijom će biti obuhvaćeno pet programa - teologija, vjeronauka, program za imame, master u islamskim studijama i master imameta - naglasio je Begović.

Akreditacija je dodijeljena kao privremena u skladu s mogućnosti koju je pružio Okvirni zakon o visokom obrazovanju BiH, a naredna, suštinska akreditacija studijskih programa bit će provedena kroz procese samoevaluacije i eksterne evalucije i detaljne provjere ispunjenosti deset kriterija propisanih državnim i evropskim standardima, shodno Planu akreditacije krajem ove i početkom naredne godine.

Kako je naglašeno, akreditacija je pečat na pet decenija rada i napora, i najbolja potvrda uspješne misije, prenosi MINA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo