22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

22.06.2024 / 17:20 Svijet - Sveti događaj

Hadž bez povratka: Ko je odgovoran za izgubljene živote i tužba Egipta

Hadž bez povratka: Ko je odgovoran za izgubljene živote i tužba Egipta
Foto: Ilustracija (Vijesti.ba / X)
Smrt hiljada hodočasnika tokom ovogodišnjeg hadža izazvala je val šoka i tuge širom svijeta. 

Ovaj sveti događaj, koji je trebao biti trenutak duboke duhovne povezanosti i mira, pretvorio se u tragediju zbog ekstremnih vremenskih uslova i, kako se sada otkriva, ozbiljnih propusta i prevara unutar turističkog sektora.

Najveći broj žrtava dolazi iz Egipta, gdje su nedavno otkriveni nepravilnosti u radu turističkih agencija koje su ilegalno slale hodočasnike u Mekku.

Egipatske vlasti u subotu su naredile opoziv licenci za 16 turističkih agencija zbog "prevare", nakon što su ilegalno poslali hodočasnike u MeKku u Saudijskoj Arabiji.

"Premijer Moustafa Madbouli naredio je da se povuku licence tim agencijama, da se njihovi menadžeri pošalju pred javnog tužitelja i da im se izreknu novčane kazne u korist porodica hodočasnika koji su umrli zbog njih”, rekao je njegov ured u priopćenju za javnost.

Više od hiljadu hodočasnika umrlo je na hadžu koji se odvijao za vrijeme velikih vrućina, po podacima AFP-a objavljenima u četvrtak.

Najaviše mrtvih prijavljeno je upravo iz Egipta, njih 658. Indonezija je izvijestila o više od 200 mrtvih, a Indija je rekla da je umrlo njih 98.

Pakistan, Malezija, Jordan, Iran, Senegal, Tunis, Sudan i iračka autonomna regija Kurdistan također su potvrdili smrtne slučajeve.

Ko je zapravo odgovoran za smrt tolikog broja ljudi? Svijet sada gleda prema odgovorima, tražeći pravdu za izgubljene živote i mjere koje će spriječiti da se ovakva tragedija ikada ponovi.

T. K

(Vijesti.ba)

Izdvajamo