14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

23.06.2024 / 10:02 Svijet - Bivši predsjednik SAD-a

Trump žicao kršćane da glasaju za njega: 'Samo ovaj put...'

Trump žicao kršćane da glasaju za njega: 'Samo ovaj put...'
Foto: X
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump održao je jučer dva govora, u kojima je pozvao kršćanske pristaše da iziđu na izbore i glasaju za njega posljednji put te pokušao pridobiti crne glasače u Philadelphiji obećanjima da će popraviti grad "opustošen krvoprolićem" premda podaci pokazuju pad nasilnog kriminala.

Bude li izabran u novembru, rekao je republikanski predsjednički kandidat na skupu od nekoliko hiljada ljudi na Sveučilištu Temple u Philadelphiji, dat će policiji "imunitet" da radi svoj posao i "dodijeliti" savezna sredstva gradovima koji se bore protiv nasilja.

Trump je odbacio kao "lažne" statistike FBI-a koje pokazuju daljnji pad nivoa nasilnih zločina i ubistava u cijeloj zemlji u prva tri mjeseca 2024. i optužio demokratskog predsjednika Joea Bidena da je lagao o podacima.

"Pod Trumpovom administracijom vratit ćemo zakon, red i sigurnost na naše ulice", rekao je.

Obećanje da će se boriti protiv kriminala bilo je dio veće ponude crncima i Hispanoamerikancima, koji čine više od polovine gradskog stanovništva.

Trumpovu kampanju ohrabrile su neke ankete javnog mnijenja koje su pokazale da bi on mogao ojačati kod tih glasača u ovom izbornom ciklusu.

Kao što to često čini, Trump je ilegalne migrante u zemlji prikazao kao opasne i opterećujuće. Tvrdio je, bez navođenja dokaza, da otimaju poslove afroameričkim i latinoameričkim radnicima.

Trump ima male izglede da osvoji Philadelphiju, koju je Biden lako osvojio 2020., ali nada se da će smanjiti razliku u regiji, što je ključno za zbroj u Pennsylvaniji, koja se može okrenuti prema republikancima ili demokratima.

Trump i Biden sučelit će se u prvoj predsjedničkoj debati 2024. u Atlanti u četvrtak.

Tokom zaustavljanja prije skupa u objektu koji prodaje biftek sa sirom u Philadelphiji, Trump je rekao pristašama da zna koga planira izabrati za potpredsjednika i da će ta osoba vjerojatno biti na debati, pokazao je video koji je na društvenim mrežama objavio glasnogovornik kampanje.

Na ranijem događaju u subotu u Washingtonu, koji je organizirala konzervativna kršćanska grupa Koalicija vjere i slobode, bivši je predsjednik pozvao vjernike da u novembru izađu na birališta i glasaju za njega posljednji put.

"Kršćani idu u crkvu, ali ne glasaju toliko. Znate kakvu moć imate ako glasate", rekao je Trump dodavši: "Morate izići i glasati. Samo ovaj put. Za četiri godine ne morate glasati, ok? Za četiri godine nemojte glasati, baš me briga", poručio je.

Trump je kratko spomenuo politički osjetljivo pitanje pobačaja ponovivši svoje stajalište da bi o ograničavanju postupka trebali odlučivati ​​glasači od države do države.

"Kao Ronald Reagan, vjerujem u iznimke kad je ugrožen život majke, ako je došlo do silovanja ili incesta", rekao je Trump naglasivši: "Morate slijediti svoje srce. Morate također zapamtiti da morate dobiti izbore", rekao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo