16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 20°C

23.06.2024 / 11:36 Ostali sportovi - Evropsko prvenstvo

Historijski dan za BiH: Prvi put dvije djevojke u borbi za medalju

Historijski dan za BiH: Prvi put dvije djevojke u borbi za medalju
Iman Avdić i Lana Pudar mogu ispisati bh. historiju sporta
Evropsko seniorsko prvenstvu u plivanju održava se u Beogradu, a danas je definitivno historijski dan za bh. sport.

Danas će Bosna i Hercegovina po prvi put imati dvije djevojke u borbi za medalju u dvije različite discipline na jednom velikom takmičenju u plivanju.

Prva će u bazen Lana Pudar. Ova sjajna Mostarka takmičiti će se u 18:47. Lana Pudar će se za medalju boriti u svojoj glavnoj disciplini, 200 metara delfin, gdje je jučer ostvarila plasman u finale.

Iman Avdić će od 19:14 sati plivati finale na 400 metara slobodnim stilom. Nadajmo se da će obje takmičarke donijeti radost u Bosnu i Hercegovinu, te da će se okititi medaljama na prvenstvu u Beogradu.

Ovome dodajmo da je Iman Avdić ranije izborila polufinale u disciplini 200 metara delfin i 400 metara mješovito. Osamnaestogodišnja Lana Pudar u Beogradu je prije dva dana plivala finale utrke na 100 metara delfin na Evropskom seniorskom prvenstvu.

Lana je utrku odradila u vremenu 59.01 i zauzela osmo mjesto u finalu. Evropska prvakinja je postala belgijska plivačica Roos Vanotterdijk s vremenom 57.47. Naša najbolja plivačica ja startala u stazi broj osam i nakon rutinskih kvalifikacija i polufinala u finalu je plivala jednu rezervisanu utrku.

Ovo su za Lanu bile i pripreme za glavni događaj godine, a to su Olimpijske igre u Parizu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo