22°C
Mostar 29°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 27°C
Bihać 25°C

23.06.2024 / 12:03 Svijet - Opasna predviđanja

Veliko upozorenje iz Amerike: Kina može zauzeti Tajvan bez ispaljenog metka

Veliko upozorenje iz Amerike: Kina može zauzeti Tajvan bez ispaljenog metka
Foto: X
Kineska vojska mogla bi izolirati Tajvan, osakatiti njegovu privredu i prisiliti demokratski otok da se podredi pekinškoj Komunističkoj partiji bez ispaljenog metka, izvijestio je CNN pozivajući se na Washington think tank

Zabrinutost oko namjera Komunističke partije da preuzme kontrolu nad Tajvanom, potencijalno silom, pojačana je zbog sve agresivnijeg stava kineskog vođe Xi Jinpinga prema samoupravnom otoku. Kinesko odbijanje da osudi rusku invaziju na Ukrajinu dodatno je potaknulo te strahove.

Prema CNN-u, analitičari i vojni stratezi rekli su da Kini stoje dvije ključne opcije - invazija punog opsega ili vojna blokada.

Međutim, Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu ističe treću opciju: karantenu. Ova metoda, korištenjem taktike "sive zone", uključuje akcije neposredno ispod praga rata. Kineska obalna straža, njezina pomorska policija i razne policijske agencije i agencije za pomorsku sigurnost mogle bi provesti punu ili djelomičnu karantenu Tajvana, potencijalno prekinuvši pristup njegovim lukama i osnovnava snabdijevanja, poput energije, za 23 miliona ljudi na otoku.

Narodna oslobodilačka vojska (PLA) mogla bi igrati samo pomoćne i potporne uloge, prema autorima CSIS-a Bonny Lin, Brian Hart, Matthew Funaiole, Samantha Lu i Truly Tinsley.

"Kina je značajno povećala pritisak na Tajvan posljednjih godina, raspirujući strahove da bi napetosti mogle izbiti u otvoreni sukob. Mnogo je pozornosti posvećeno prijetnji invazije, ali Peking ima mogućnosti osim invazije da prisili, kazni ili pripoji Tajvan," kaže se u izvještaju.

Nedavno je kineski ministar nacionalne odbrane admiral Dong Jun upozorio "vanjske sile" zbog ohrabrivanja separatista za neovisnost Tajvana u pokušaju da obuzdaju Kinu s Tajvanom i rekao da te zlonamjerne namjere uvlače Tajvan u opasnu situaciju".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo