14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

23.06.2024 / 20:31 Svijet - Protiv Le Pen

Hiljade žena u Francuskoj marširale protiv krajnje desnice

Hiljade žena u Francuskoj marširale protiv krajnje desnice
Foto: Profimedia

Hiljade žena izišle su danas na ulice u gradovima širom Francuske kako bi protestvovale protiv krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje koju predvodi Marine Le Pen, nakon što su ankete pokazale da bi stranka mogla pobijediti na nadolazećim parlamentarnim izborima.

Oko 200 skupina koje se bore za ženska prava i sindikata organiziralo je proteste u desecima gradova, uključujući i Pariz, rekavši da se u zemljama pod vlašću stranaka krajnje desnice napadaju ženska prava. U Parizu je mirno protestvovalo više od 10.000 žena, rekli su organizatori.

U martu, Francuska je prva u svijetu u ustav unijela pravo na abortus, ali neki zastupnici iz redova Nacionalnog okupljanja protive se tome zakonu, što je potaknulo zabrinutost dijela javnosti o stavu stranke prema pravima žena.

"Tokom debate o tome da abortus postane ustavno pravo mogli smo vidjeti kako je zastupnicima krajnje desnice ta tema vrlo nelagodna, pozivali su da se kolijevke napune francuskim bebama", rekla je Shirley Wirden, zvaničnici zadužena za ženska prava u francuskoj Komunističkoj stranci, koja je sudjelovala na protetu u Parizu.

Nacionalno okupljanje (RN) i njezini saveznici i dalje vode u anketama za nadolazeće francuske parlamentarne izbore, s projekcijom od 35,5 posto podrške, pokazuje istraživanje objavljeno danas.

Izbori se trebaju održati u dva kruga 30. juna i 7. jula.

Anketa Ipsosa, provedena 19. i 20 juna za novine Le Parisien i Radio France, pokazuje da je lijevi blok Nova narodna fronta (NPF) na drugom mjestu s 29,5 posto glasova. Centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona je treći, s 19,5 posto glasova.

Macron je prijevremene izbore iznenadno raspisao nakon velikog poraza njegovog saveza na izborima za Evropski parlament ranije u junu.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo