25.06.2024 / 09:28 Svijet - Hakan Fidan

Turski šef diplomatije: Svijet treba ozbiljno shvatiti prijetnju Trećeg svjetskog rata

Turski šef diplomatije: Svijet treba ozbiljno shvatiti prijetnju Trećeg svjetskog rata
Foto: X

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozorio je na rizik od Trećeg svjetskog rata, usred eskalacije regionalnih kriza i prijetnje nuklearnog rata, ističući diplomatski prioritet Turske za osiguranje regionalnog i globalnog mira.

"Mislim da svijet treba ozbiljno shvatiti ovaj scenario, ovu prijetnju", rekao je Fidan u prijenosu uživo u ponedjeljak kasno, odgovarajući na pitanje da li svijet treba očekivati ​​veći rat, usred tekućeg rata između Rusije i Ukrajine i izraelskih zločina u Gaza i nedavni napadi na Liban.

Visoki turski diplomata rekao je da je Turska vodila razgovore sa svim akterima u vezi s ratom Rusije i Ukrajine, pored razgovora sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Fidan je nedavno posjetio Moskvu i održao sastanke sa nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući Putina. On je u direktnom prenosu rekao da je imao priliku da detaljno razgovara o porukama predsjednika Erdogana ruskom kolegi, koji bi se uskoro mogao sastati s njim u Kazahstanu.

Nastavio je ističući snažnu saradnju Turske i Rusije u vezi sa Sirijom i bilateralnom trgovinom i energijom, te je rekao da je prenio stav Ankare po pitanju rata s Ukrajinom, za koji je rekao da bi mogao biti skup za region i svijet, usred rizika od prelivanja i upotreba nuklearnog oružja.

"Rekli smo našim kolegama da je mir fundamentalan u vezi sa pitanjem Ukrajine i da Rusija treba da odredi svoj stav", rekao je Fidan, dodajući da je Putin na kraju objavio listu neophodnih koraka za Rusiju da okonča rat, nedugo nakon dva dana razgovora problem.

"Bilo je važno da predsjednik Putin to iznese", rekao je Fidan i dodao da uvijek postoji osnova za pregovarački proces, za koji je rekao da treba "pomoći", ali je ukazao na predstojeće izbore u Evropi i SAD, koje guraju da se to pitanje odgodi.

Fidan je također upozorio da nema bijega od prijetnje nuklearnim oružjem sve dok traje rat, što bi moglo izazvati i druge sukobe u regionu.

On je ukazao na lokaciju Turske, jer je suočena s prijetnjom rusko-ukrajinskog rata u bazenu Crnog mora i izraelskom prijetnjom u istočnom Mediteranu.

"Turska diplomatija daje prioritet naporima da se okončaju ratovi, a naš predsjednik također ima volju u tom pogledu", rekao je Fidan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo