22°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

25.06.2024 / 16:40 Svijet - Zvaničnici usaglašeni

Postignut dogovor o ključnim pozicijama EU, ovo su imena

Postignut dogovor o ključnim pozicijama EU, ovo su imena
Foto: AFP
Šest zvaničnika EU koji pregovaraju o najvišim položajima u bloku postiglo je dogovor. Složili su se da Njemica Ursula von der Leyen, Portugalac António Costa i Estonija Kaja Kallas trebaju dobiti najviše pozicije u Evropskoj komisiji, Evropskom vijeću i Službi za vanjsku politiku, potvrdilo je pet zvaničnika EU Politicu.

Šest pregovarača su grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i poljski premijer Donald Tusk (za Evropsku pučku stranku), španjski premijer Pedro Sánchez i njemački kancelar Olaf Scholz (za socijaliste) te francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte (za liberale), prenosi Index.

Sljedeći korak bit će sastanak zvaničnika EU u Bruxellesu u četvrtak na kojem će tri imena biti predstavljena šefovima država i vlada na odobrenje.

Jedan od zvaničnika, koji je želio ostati anoniman, govoreći o osjetljivim pregovorima, rekao je da se italijanskoj premijerki Giorgiji Meloni neće svidjeti što (ponovno) nije bila uključena u pregovore s obzirom na to da je njena politička grupa u Evropskom parlamentu treća najveća snaga nakon evropskih izbora u junu.

Meloni nije bila dio današnjih pregovora, što je bio uvjet koji su postavili liberali i grupe lijevog centra. Oni su prethodno obećali da neće podržati Von der Leyen ako ona sklopi dogovore s italijanskom čelnicom.

Ipak, Italija će vjerovatno dobiti vrlo visok portfelj u sljedećoj Evropskoj komisiji, piše Politico.

Isti je zvaničnik rekao: "Sada kada su se složili, ovo bi trebalo lako proći kroz Evropsko vijeće."

Međutim, mađarski premijer Viktor Orbán napisao je na društvenim mrežama, nakon što je u utorak objavljena vijest, da je dogovor "koji je EPP sklopio s ljevičarima i liberalima protivan svemu na čemu se temelji EU".

"Umjesto inkluzije, sije sjeme podjela. Najviši zvaničnici EU trebali bi predstavljati svaku državu članicu, a ne samo ljevičare i liberale!”, napisao je Orban.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo