24°C
Mostar 28°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

27.06.2024 / 18:27 Politika - Sastanak u Mostaru

Murphy pozvao Čovića: Okončajte ovisnost o ruskom gasu

Murphy pozvao Čovića: Okončajte ovisnost o ruskom gasu
Foto: X

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy danas boravi u pojesti Mostaru gdje se susreo sa nizom političkih i vjerskih zvaničnika.

"Sastao sam se sa Draganom Čovićem danas i podvukao podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH, naglasio zabrinutost SAD zbog retorike i postupaka zvaničnika iz Republike Srpske koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i BiH, poručio je ambasador Murphy u objavi na društvenoj mreži X.

On je naglasio i da je istakao potrebu za efikasnom, efikasnom i odgovornom upravom u Federacije koja koristi svim svojim stanovnicima.

"Pozvao sam Čovića i HDZ BiH da podrže mjere u Federaciji koje stvaraju uslove za snažan ekonomski rast predvođen privatnim sektorom, promoviraju pomirenje i okončaju ovisnost BiH o ruskom gasu", dodao je ambasador.

Također, oglasio se i Čović, te istaknuo da je sastanak bio vrlo koristan.

"Razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji, funkcioniranju institucija kao i našem EU i NATO putu. Postigli smo zavidan nivo dogovora o nizu ključnih pitanja o kojima se razgovaralo", kazao je predsjednik HDZ BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo