15°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

30.06.2024 / 06:00 Fudbal - Euro 2024

Borba za četvrtfinale: Danas na teren izlaze Englezi i Španci

Borba za četvrtfinale: Danas na teren izlaze Englezi i Španci
Foto: X
Jučer su odigrane prve dvije utakmice osmine finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Sjajna Švicarska je rutinski rezultatom 2:0 pobijedila Italiju. Aktuelni evropski prvaci tako su se oprostili od turnira. U drugom susretu Njemačka je slavila protiv Danske istim rezultatom.

Danas će Švicarska i Njemačka saznati svoje protivnike.

U 18.00 sati na teren će Engleska i Slovačka.

Engleska je po igri jedno od najvećih razočarenja dosadašnjeg Eura, ali i pet osvojenih bodova bilo joj je dovoljno za prvo mjesto u grupi. Minimalna pobjeda nad Srbijom osigurala je Englezima da budu ispred svoje konkurencije u grupi C.

Uprkos lošoj igri, ždrijeb je pomazio Engleze pa im u osmini finala slijedi dvoboj sa Slovačkom, trećeplasiranom ekipom iz grupe E. Slovaci su u grupi osvojili četiri boda, a za mjesto među najboljih 16 najzaslužnija je iznenađujuća njihova pobjeda nad Belgijom u prvom kolu. Engleska je veliki favorit u ovoj utakmici.

U 21.00 sat svoj meč će odigrati Španija i Gruzija.

Španija je jedina ekipa s maksimalnih devet bodova u grupnoj fazi. Španci su dosad igrali možda i najuvjerljiviji fudbal na ovom Euru, redom su pobjeđivali Hrvatsku, Italiju i Albaniju, a pritom nisu primili ni pogotka.

S druge strane, Gruzija je najveće pozitivno iznenađenje Evropskog prvenstva. Prema FIFA-inom rankingu to je najlošija reprezentacija na ovom Euru (74.), no to ju nije spriječilo da osvoji četiri boda u grupi i kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa prođe u osminu finala. Za prolaz Gruzijaca ključna je bila pobjeda u zadnjem kolu od 2:0 nad Portugalom, koji je u tom trenutku imao osigurano prvo mjesto u grupi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo