14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

30.06.2024 / 09:50 Komentari - Osvrt

Srpski terorizam

Srpski terorizam
Foto: Tanjug

Srpski zrak, srpska šuma, srpska voda, sve je režimu Aleksandra Vučića srpsko, i Kosovo i RS i Tesla i Đoković i svima, po riječima istog režima, smeta sve srpsko...

Režimu smeta samo ono što mu nanosi štetu, toga se srpsko ne samo odriče, nego pokušava prebaciti iz svoje u tuđu avliju.

Upravo to se moglo vidjeti jučer kada je ispred ambasade Izraela u Beogradu došlo do napada pripadnika žandarmerije. Jasno je i tu nema dvojbe - radi se o terorističkom napadu.

Utvrđeno je i da je osoba koja je izvršila teroristički napad Miloš Žujović iz Mladenovca, dok je navodni pomagač Igor Despotović iz Beograda. Iako se nedvojbeno radi o Srbima, najednom nije riječ o srpskom terorizmu.

Riječ je o kako kaže srbijanski ministar Ivica Dačić o Srbima koji su konvertiti, a onda je uz riječi "ne želim baciti ljagu na našu braću muslimane, tj. Bošnjake", uradio upravo to tvrdnjama da je Srbin iz Mladenovca prije dvije godine prešao na islam i preselio se u Novi Pazar.

No stvari valja nazvati pravim imenom. Srpski državljanin izvršio je napad na srpskog policajca, na tlu te države i to je proizvod i problem Srbije, a ne bilo koga drugog.

Na sve navodnom zabrinutošću za Jevreje u BiH, u jeftino prikupljanje međunarodnih poena, gdje je u debelom minusu, nakačio i predsjednik RS Milorad Dodik.

Nema razloga, osim ako Dodik nema informacije kakve je imao i Vučićev režim o Milošu Žujeviću kojeg su po vlastitom priznanju pratili već duže vrijeme, pa im se u ključnom trenutku pred napad, navodno izgubio s mjera. Uostalom nije li politika koju predvodi Dodik, uz HDZ godinama ona koja blokira provođenje presude Evropskog suda prema kojoj će i Jevreji u BiH moći da se kandiduju za najviše državne funkcije.

U BiH je antisemitizam oduvijek neprihvatljiv i nije dio društvene tradicije koja je stoljećima zasnovana na toleranciji i zajedničkom životu kao jedno društvo, a bosanskohercegovački Jevreji njen sastavni dio preko pet stoljeća.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo