11°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

02.07.2024 / 16:16 BiH - Dan OTF-a

Obilježan završetak radova na sanaciji Terminala tekućih naftnih goriva Blažuj

Privredno društvo "Operator-Terminali Federacije" (OTF), koje je jedino ovlašteno za uspostavu i obnavljanje zaliha naftnih derivata na području FBiH, obilježilo je Dan OTF-a i završetak radova na potpunoj sanaciji Terminala tekućih naftnih goriva Blažuj čija je gabaritnost 42 miliona litara.

Svečanosti u Blažuju prisustvovali su najviši zvaničnici Federacije BiH, među kojima federalni premijer Nermin Nikšić, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i drugi.

Vlada Federacije BiH je, po riječima premijera Nikšića, dajući podršku upravi i društvu "Operator-Terminali Federacije" da investiraju i rade, pokazala spremnost da se opreme potrebni kapaciteti.

- Uz Terminal u Živinicama danas otvaramo ovaj u Blažuju, a planiramo da radimo i terminale u Bihaću i Mostaru i time da praktično zaokružimo cjelinu koja je neophodna i na putu BiH prema EU - naveo je Nikšić.

Direktive EU, kako je dodao, ukazuju da svaka od zemalja mora sebi da osigura određene kapacitete, odnosno rezerve strateških goriva.

- Mislim da će kapacitiranost naftnih terminala kada to napravimo u Bihaću i Mostaru biti takva da možemo i regiju opskrbiti, odnosno osigurati da se tu mogu lagerovati određene količine. Svakako da nam je želja da to profunkcioniše u punom kapacitetu, da privrednici prepoznaju da, umjesto da putuju negdje, imaju u svojim terminalima pristup gorivu. To je jedan dodatni impuls za privredu i za Terminale - istakao je Nikšić izražavajući čestitke i daljnju podršku tom preduzeću.

Predsjednica FBiH Lidija Bradara je rekla da je za budućnost BiH i Federacije BiH jako važno da imamo takve gospodarske projekte kakav je ovaj u Blažuju, koji će prije svega osnažiti gospodarstvo i doprinijeti sigurnijoj opskrbi i energetskoj neovisnosti.

- U BiH i Federaciji BiH jako je puno izazova i problema i zato raduje kada prisustvujemo završetku ovog važnog projekta kakvih je ovih dana puno u Federaciji, a pogotovo su značajni oni ekonomski – istakla je Bradara.

Dodala je da ovaj projekt podrazumijeva i značajno ulaganje u zaštitu okoliša, što je važno posebno za ovu branšu.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić rekao je da su ovakvi projekti garant energetske sigurnosti Federacije BiH.

- Raduje me da sam danas prisutan ovom događaju i iskrene čestitke upravi Operatora Terminala FBiH, nadzornom odboru i svim uposlenicima. Ogroman je ovo značaj za Federaciju BiH jer sada imamo mogućnosti lakše rukovoditi energetskim sektorom kada imamo na raspolaganju jedan ovakav projekt, odnosno ove objekte. Kompletnu energetsku situaciju u FBiH sagledavamo i ovo je jedan dio toga. U narednom periodu nam predstoje strateške odluke na koji način ove kapacitete koristiti na najefikasniji način da našim sugrađanima, privrednicima i svima ostalima budemo na raspolaganju i da efikasnost ovog projekta bude maksimalna - rekao je Lakić.

Predsjednik Uprave "Operator-Terminali Federacije BiH" Hermedin Zornić je rekao da je sretan i ponosan zbog realizacije projekta potpune sanacije ovog terminala.

- Uprkos teskoćama uspjeli smo uz pomoć Vlade FBiH da napravimo kvalitetan, najmoderniji i najuređeniji terminal na prostoru bivše Jugoslavije. Terminal čini 42 miliona gabarita vertikalnih rezervoara i šest puta pedeset podzemnih rezervoara - rekao je Zornić.

Podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci uradili i otvorili poslovnu zgradu, te završili i infrastrukturu koja se tiče ulaza putem željeznice.

- Vrijednost ovog ulaganja je oko 25 miliona KM. Narednih sedam do osam dana pokrećemo radove u terminalu tečnih tereta u Bihaću, završeni su svi projekti, revizija, potpisani su ugovori sa izvođačem radova i nadzorom i uskoro se očekuje početak izvođenja radova u Bihaću - dodao je Zornić.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo