14°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

03.07.2024 / 22:53 Svijet - Visoki predstavnik EU

Evropska unija osuđuje planiranu legalizaciju izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Evropska unija osuđuje planiranu legalizaciju izraelskih naselja na Zapadnoj obali
Foto: X

Evropska unija osuđuje planiranu takozvanu legalizaciju pet izraelskih naselja i najavu hiljada novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali naveo je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"EU također čvrsto osuđuje kontinuirane politike razvlašćivanja koje sprovodi trenutna izraelska vlada na okupiranoj Zapadnoj obali. Tekući napori usmjereni na uspostavljanje činjenica na terenu i koji mogu dovesti do de-fakto aneksije moraju prestati.

Izraelska politika izgradnje naselja na okupiranim palestinskim teritorijama predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava, pojačava tenzije i podriva napore ka postizanju rješenja o dvije države. Pozivamo Izrael da poništi ove odluke. U skladu sa svojom dugogodišnjom zajedničkom pozicijom i Rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, EU neće priznati promjene granica iz 1967. godine osim ako nisu dogovorene od strane strana.

Kao što su to izrazili njeni lideri na prošlosedmičnom Evropskom vijeću, EU podsjeća na svoju podršku Palestinskoj upravi i naglašava da akcije koje slabe Palestinsku upravu moraju prestati.

Evropska unija uzima na znanje najnovije prijenose dijelova poreza i carinskih prihoda Palestinskoj upravi i kratkoročno obnovljeno aranžiranje koje omogućava povezanost Zapadne obale s izraelskim bankama i međunarodnim finansijskim sistemom, ali insistira da se prihodi u skladu s Pariškim protokolom moraju prenijeti pravovremeno, u cijelosti i bez neopravdanih odbitaka Palestinskoj upravi.

EU ponavlja svoju nepokolebljivu posvećenost trajnom i održivom miru na osnovu rješenja o dvije države, s Državom Izrael i nezavisnom, demokratskom, povezanu, suverenu i održivu Državu Palestinu koja žive jedna pored druge u miru, sigurnosti i međusobnom priznavanju", navedeno je u saopćenju EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo