22°C
Mostar 28°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C

04.07.2024 / 22:24 Svijet - Ruski lider

Putin objasnio zašto Rusija ne može prekinuti rat u Ukrajini

Putin objasnio zašto Rusija ne može prekinuti rat u Ukrajini
Foto: Алексей Никольский/ТАСС

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Moskva ne može da proglasi prekid vatre Ukrajini u nadi da će druga strana preduzeti pozitivne korake.

Putin je rekao novinarima u Astani da je prekid vatre na liniji razdvajanja nemoguć do početka mirovnih pregovora sa Ukrajinom.

"Ne možemo dozvoliti da neprijatelj iskoristi prekid vatre da bi poboljšao svoju poziciju", naglasio je ruski predsjednik.

On je dodao da je prekid sukoba između Rusije i Ukrajine preko posrednika nemoguć.

"Uvijek smo bili za pregovore, nikada nismo odustajali od njih. Završetak sukoba uz pomoć posrednika i samo preko njih mi se čini malo vjerovatnim. Prije svega zato što je malo vjerovatno da će posrednik biti ovlašten da potpiše konačni dokument", rekao je Putin novinarima, prenosi Srna.

On je naveo da je Rusija spremna da razgovara o pitanjima strateške stabilnosti sa SAD, ali da je potrebno sačekati novu administraciju u Vašingtonu da bi se razumio njen stav.

"Moramo da sačekamo izbore u SAD i razumijemo raspoloženje i preferencije buduće administracije. Spremni smo za to", rekao je Putin i dodao da je Rusija spremna za dijalog sa SAD.

Putin je naglasio da je nemoguće govoriti o konstruktivnom dijalogu prije izbora u Americi i podsjetio da je Moskva formulisala svoje bezbjednosne prijedloge.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo