14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

06.07.2024 / 08:39 Dijaspora - Sastanak sa predstavnicima

Bećirović: Dobro organizirana dijaspora ima važnu ulogu u jačanju države BiH

Bećirović: Dobro organizirana dijaspora ima važnu ulogu u jačanju države BiH
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predstavnicima Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) u sklopu aktivnosti s ciljem povezivanja bosanskohercegovačke dijaspore s institucijama Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su prisustvovali predsjednik SSD BiH Hasan Šehović, potpredsjednik SSD BiH Haris Halilović, predsjednik Nadzornog odbora SSD BiH (Švedska) Meho Kapo, predstavnik mladih SSD BiH Amir Grabić, član Glavnog odbora SSD BiH (Turska) Ismet Çalışkan, članica Glavnog odbora i predstavnica žena SSD BiH (Danska) Željka Šećerbegović.



Predstavnici Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine zahvalili su se predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću na velikoj podršci bosanskohercegovačkoj dijaspori, kao i na aktivnostima s ciljem povezivanja domovine i dijaspore.

Razgovarano je o aktivnostima i ciljevima XII Kongresa Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine koji se održava u Sarajevu u periodu od 04.-07. jula 2024. pod visokim pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića. Sagovornici su ukazali na važnost održavanja Kongresa, koji je okupio oko 150 delegata iz više od 20 država, u kojima živi i radi organizirana dijaspora Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka istaknuto je da bosanskohercegovačka dijaspora ima veliku ulogu u afirmaciji Bosne i Hercegovine i zaštiti njenih interesa u inozemstvu.

Dr. Bećirović je istakao da je dobro organizirana dijaspora od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, te da je zbog toga bitno institucionalno povezivanje i zajednički rad na projektima od interesa za našu državu. On je rekao da će kontinuirano umrežavanje bosanskohercegovačke dijaspore i snažnije povezivanje s domovinom, doprinijeti pozitivnom razvoju države Bosne i Hercegovine.

Sredinom decembra 2023. godine, pri Kabinetu dr. Bećirovića, zvanično je pokrenuta Globalna mreža bosanskohercegovačke dijaspore s ciljem boljeg povezivanja građana u dijaspori s domovinom. Članovi te mreže, na različite načine, već su dali značajan doprinos promociji države Bosne i Hercegovine u svijetu, istakao je dr. Bećirović u razgovoru s predstavnicima Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo