06.07.2024 / 20:40 Fudbal - Četvrtfinale EP

Engleska nakon penala do polufinala Evropskog prvenstva!

Engleska nakon penala do polufinala Evropskog prvenstva!
Foto: EURO 2024
Fudbalska reprezentacija Engleska je treći polufinalista ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

U današnjem susretu četvrtfinala koji je odigran u Dusseldorfu, Engleska je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca bila bolja od Švicarske i to nakon što je regularnih 90, a potom i dodatnih 30 minuta završeno rezultatom 1:1.

Prvo poluvrijeme utakmice u Dusseldorfu nije ponudilo apsolutno ništa. Obje ekipe su igrale oprezno i bez rizika, pa se stekao dojam kao da ni jedni, ni drugi ne žele krenuti naprijed po gol. Kakvu smo utakmicu gledali najbolje ilustruje podatak da u prvih 45 minuta nije zabilježen nijedan udarac u okvir gola.

Slična slika i u nastavku utakmice, bez pravih prilika sve do 75. minute kada je uslijedio šok za Engleze. Ndoye je ubacio u peterac gdje se najbolje snašao Embolo, koji je pogodio za vodstvo Švicarske od 1:0.

Samo šest minuta trebalo je Engleskoj da se vrati u meč. Bukayo Saka je primio loptu od svog klupskog saigrača Declanea Ricea, potom je okomito krenuo s njom i potom sjajno od stativu pogodio za 1:1.

Do kraja regularnih 90 minuta, vrijedi izdvojiti još samo priliku Zubera iz drugog minuta sudijske nadoknade. Švicarski fudbaler je šutirao visoko iznad gola i meč je otišao u produžetke.

U petoj minuti prvog produžetka, ozbiljan pokušaj Ricea sa distance koji je još bolje odbranio Sommer. Potom ponovo miran period utakmice u kojem niko nije želio rizikovati, nakon kojeg su se probudili Švicarci. Prijetili su Zakaria i Schar, ali bez veće opasnosti po Pickfordov gol. Potom je direktno iz kornera šutirao Shaqiri, koji je pogodio prečku.

Uslijedilo je izvođenje jedanaesteraca u kojem su uspješniji bili Englezi, koji su slavili sa 5:3 i plasirali se u polufinale.

Za Englesku su pogađali Palmer, Bellingham, Saka, Toney i Alexander-Arnold, dok su za Švicarsku precizni bili Schar, Shaqiri i Amdouni. Ključni trenutak desio se u prvoj penal seriji kada je Pickford odbranio udarac Akanjija.

Engleska će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Holandije i Turske, koji se igra od 21 sat.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo