07.07.2024 / 12:11 Svijet - Stigli pred kuće ministara

Izraelci blokirali ceste i palili gume: Protest simbolično započeo u 6:29 sati

Izraelci blokirali ceste i palili gume: Protest simbolično započeo u 6:29 sati
Foto: Shay Zeltzer

Prosvjednici koji žele da izraelska vlada postigne dogovor o oslobađanju talaca s Hamasom danas su blokirali ulice i stigli pred kuće vladinih ministara.

Protesti su započeli u 6:29 po lokalnom vremenu, kad je 7. oktobra krenuo Hamasov krvavi pohod na Izrael u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a oteto njih još 250.

Prosvjednici su blokirali prometnice na najvećim raskrižjima u zemlji. Kratko su palili gume na glavnoj cesti koja povezuje Tel Aviv i Jeruzalem, prije nego što ih je policija rastjerala. Proteklih dana ojačani su pokušaji da se postigne dogovor između Hamasa i Izraela nakon devet mjeseci rata.

Nadležni su izrazili optimizam oko rezultata tih pregovora, no i upozorili kako i dalje postoje nesuglasice dvije strane. Zdravstvene vlasti u Gazi objavile su da je u ofanzivi Izraela na palestinsku enklavu poginulo više od 38 hiljada ljudi.

Manje skupine naoružane megafonima i transparentnima prosvjedovale su pred kućama niza ministara i koalicijskih zastupnika. "Totalni neuspjeh! Totalni neuspjeh!", uzvikivala je jedna od njih pred kućom ministra za strateška pitanja Rona Dermera, člana užeg kruga premijera Benjamina Netanyahua.

U kibucu Or Haner, smještenom u blizini Gaze, prosvjednici su zavezali crni balon za svaku osobu ubijenu u napadu te žuti balon za svakog taoca koji je i dalje u Pojasu.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo