19°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

10.07.2024 / 08:05 BiH - Najvažnije vijesti

Vijesti.ba u Srebrenici: 29. godišnjica genocida

Vijesti.ba u Srebrenici: 29. godišnjica genocida
Foto: Vijesti.ba
U Potočarima se danas obavljaju posljednje pripreme pred sutrašnje obilježavanje 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na mezarju u Potočarima konačni smiraj ove godine naći će 14 žrtava genocida.

Danas na posljednju etapu od Nezuka prema Potočarima kreću učesnici Marša mira, čiji se dolazak nakon 100 pređenih kilometara, očekuje oko 18.30. Prije njih u Potočare će tokom dana stići učesnici ultramaratona Vukovar - Srebrenica, ultramararona Bihać - Srebrenica, biciklističkog maratona Goražde - Srebrenica, motomaratona …U Memorijalnom centru Srebrenica danas će biti održana konferencija ''Osnaživanje kroz sjećanja: Održavanje međugeneracijske odgovornosti''. Na tri panela će se govoriti o važnosti ličnih svjedočenja, međugeneracijskoj odgovornosti te o obrazovanju kao katalizatoru promjena.

Iznošenje tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musale planirano je u 19.15h, nakon čega će uslijediti vjerski program.

Vijesti.ba će tokom cijelog dana danas i sutra izvještavati o najvažnijim dešavanjima sa lica mjesta iz Potočara te objaviti niz svjedočanstava preživjelih, ali i priča o životu nakon genocida u Srebrenici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo