16°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 10:42 Svijet - Nižu se kritike

Sve veći broj samoubistava muškaraca u Južnoj Koreji, političar okrivio žene

Sve veći broj samoubistava muškaraca u Južnoj Koreji, političar okrivio žene
Foto: Ilustracija
Nižu se kritike na izjavu južnokorejskog političara koji je povezao porast samoubistava muškaraca sa sve "dominantnijom" ulogom žena u društvu.

Prema izvještaju, vijećnik grada Seula Kim Ki-duck tvrdi da je muškarcima teže pronaći posao zbog zaposlenih žena. Kao i to da im se zbog toga što žene rade, teže vjenčati. Rekao je i da se zemlja nedavno "počela mijenjati u društvo kojim dominiraju žene" te da bi to "moglo biti djelomično objašnjenje za povećanje broja pokušaja samoubojstava muškaraca".

Inače, Južna Koreja ima jednu od najviših stopa samoubojstava među bogatim zemljama svijeta, ali ima i jedan od najgorih rekorda u rodnoj ravnopravnosti.

Vijećnik Kim iz Demokratske stranke došao je do svoje procjene kada je analizirao podatke o broju pokušaja samoubistva na mostovima duž rijeke Han u Seulu. Izvještaj, objavljen na službenim stranicama gradskog vijeća, pokazao je da je broj pokušaja samoubistva uz rijeku porastao s 430 u 2018. na 1035 u 2023. godini, a od onih koji su si pokušali oduzeti život udio muškaraca popeo se sa 67 posto na 77 posto. Stručnjaci za prevenciju samoubistava izrazili su zabrinutost zbog njegovog izvještaja.

"Opasno je i nije mudro iznositi ovakve tvrdnje bez dovoljno dokaza", rekao je za BBC Song In Han, profesor mentalnog zdravlja na Univerzitetu Yonsei u Seulu.

Song je rekao da je potrebno naučno proučiti razloge naglog porasta statistike u kojem muškarci pokušavaju samoubistvo u Seulu, dodajući da je "vrlo žalosno" što je vijećnik to objasnio rodnim sukobom.

U Južnoj Koreji postoji znatan jaz između broja muškaraca i žena koji su zaposleni na puno radno vrijeme, pri čemu žene rade na određeno ili nepuno radno vrijeme. Razlika u platama između spolova polako se smanjuje, ali žene su u prosjeku plaćene 29 posto manje od muškaraca, piše BBC.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo