27°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C

10.07.2024 / 16:12 BiH - Po naredbi suda

Pretresi i hapšenja u Sarajevu: FUP otkriva zloupotrebe u zapošljavanju

Pretresi i hapšenja u Sarajevu: FUP otkriva zloupotrebe u zapošljavanju
Foto: Arhiv

Po nalogu Tužilaštva KS, a po okončanju pretresa u privrednom društvu Operator - Terminali FBiH, pripadnici Federalne uprave policije slobode su lišili Hermedina Zornića i Slavena Zeljku zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju.

O svemu se danas saopćenjem oglasio FUP.

"Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u utorak su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo proveli aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Realizovali su naredbu Kantonalnog suda u Sarajevu za pretresanje, a radi pribavljanja predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje produženog krivičnog djela „zloupotreba položaja ili ovlaštenja" i krivičnog djela „povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju“.

Izvršene su službene radnje pretresa u sjedištu privrednog društva Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo i tom prilikom su pronađeni predmeti i dokumentacija koja se dovodi u vezu sa počinjenjem navedenih krivičnih djela za koje se sumnjiče odgovorne osobe Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, H.Z. (1967) iz Sarajeva i S.Z. (1988) iz Mostara.

Po okončanju pretresa, osumnjičeni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenih krivičnih djela, nakon čega su kriminalistički obrađena i u svojstvu osumnjičenih ispitana u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te uz odgovarajuće izvještaje, u zakonskom roku predati u dalju nadležnost postupajućem tužitelju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(Vijesti.ba

Izdvajamo